Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Patrijarh: Odluka o autokefalnosti MPC prilika da se izgrade novi odnosi među crkvama

25 Maj 2022
1 min.
Patrijarh: Odluka o autokefalnosti MPC prilika da se izgrade novi odnosi među crkvama

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pandarovski prenio je NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfirijem da je odluke Srpske pravoslavne crkve /SPC/ da prihvati autokefalnost Makedonske pravoslavne crkve /MPC/- Ohridske arhiepiskopije prilika da se izgrade novi odnosi između dvije crkve i prevaziđu gorke teme prošlosti.


Pandarovski je izrazio nadu da će se cijeli proces priznavanja autokefalnosti Makedonske pravoslavne crkve – Ohridske arhiepiskopije završiti skorim potpisivanjem Tomosa od vaseljenskog patrijarha Vartolomeja.

“To će doprinijeti ispunjenju jednog od nacionalnih interesa i napretku i pomirenju u makedonskom društvu”, saopšteno je iz kabineta predsjednika Sjeverne Makedonije nakon telefonskog razgovora sa srpskim patrijarhom.

Patrijarh Porfirije saopštio je juče u Skoplju, nakon zajedničke liturgije sa arhiepiskopom ohridskim Stefanom, da je Sveti arhijerejski sabor SPC jednoglasno i jednodušno izašao u susret molbi Makedonske pravoslavne crkve /MPC/ – Ohridske arhiepiskopije da blagosilja i prihvata njen autokefalni status.

SRNA

Povezani članci

Četiri zemljotresa kod Makarske

Četiri slabija potresa zabilježena su sinoć s epicentrom kod ostrva Hvar, oko 20 kilometara južno od Makarske. Najjači od njih bio je 2,9 stepena Rihterove skale i dogodio se u 21.08 časova, naveli su seizmografi hrvatske Seizmološke službe. Uslijedila su tri vrlo slaba potresa jačine 1,6, 1,5 i 1,8 stepena Rihterove skale, dodaju seizmografi, a […]

Milanović: Šmit je produžena ruka mutnih i čudnih krugova u BiH

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović izjavio je da je Kristijan Šmit u BiH ilegalno i da je produžena ruka “vrlo mutnih i čudnih krugova u BiH, sa problematičnim ovlaštenjima”. “Žalio se Ambasadi Hrvatske u BiH? A šta mu je Ambasada odgovorila? Sikter – tako se kaže u Bosni”, rekao je Milanović komentarišući pritužbe Šmita na njega. […]