Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Petković: Prebijanje i hapšenje Srba “preporuka” samoproglašenog Kosova za Savjet Evrope

15 April 2024
1 min.
Petković: Prebijanje i hapšenje Srba “preporuka” samoproglašenog Kosova za Savjet Evrope

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je povodom novog slučaja prebijanja Srbina kod Zubinog Potoka da su očigledno to “vrijednosti” koje samoproglašeno Kosovo “preporučuju” za Savjet Evrope.

“Nakon što su uhapsili Srećka Sofronijevića, da bi ga valjda kaznili jer nije podlegao ranama kada su ga upucali, Kurtijevi falangisti su bez povoda krvnički prebili Vladana Stevanovića. Prebijanja i hapšenja Srba su očigledno vrednosti koje takozvano Kosovo preporučuju za Savet Evrope!”, objavio je Petković na društvenoj mreži “Iks”.

Pripadnici specijalne jedinice policije samoproglašenog Kosova su u subotu, 13. aprila, pretukli Srbina Vladana Stevanovića iz sela Bube kod Zubinog Potoka i nanijeli mu povrede na glavi i tijelu, zbog čega ima 15 šavova.

Stevanović je rekao da sada strahuje da će specijalci policije maltretirati i njegovu porodicu.

U Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope danas počinje proljećno zasjedanje tokom kojeg će do petka, 19. aprila, poslanici u Strazburu razmatrati i zahtjev samoproglašenog Kosova za prijem.

Iz srpske delegacije su ranije poručili da će se suprotstaviti argumentima kojima će ukazati na bezbjednosnu situaciju na Kosmetu na to da Priština nije formirala zajednicu srpskih opština, kao i da se takvom odlukom krši i statut same organizacije. 

SRNA

Povezani članci

Evropski parlament odobrio viznu liberalizaciju za Srbe sa KiM

Evropski parlament odobrio je viznu liberalizaciju za nosioce srpskih pasoša sa Kosova i Metohije, koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, na prijedlog evroparlamentarca i izvjestioca za ukidanje tih viza Matjaža Nemeca. Za Nemecov izvještaj o ukidanju viza za vlasnike pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, glasalo je 406 od 597 poslanika EP, 97 je bilo protiv, […]

Do aprila prijedlog za obavezno služenje vojnog roka u Srbiji

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović izjavio je da će Vojska do kraja aprila dostaviti predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, kao vrhovnom komandantu, procjenu i prijedlog za vraćanje obaveznog služenja vojnog roka. Mojsilović je naveo da će Vučiću biti upućen prijedlog modela obaveznog služenja vojnog roka i dinamičkih planova za stvaranje uslova za aktiviranje obaveze. […]