Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Petronijević: Zatraženo od Haga da se uključi da se pomogne Karadžići

05 April 2024
2 min.
Petronijević: Zatraženo od Haga da se uključi da se pomogne Karadžići

Advokat Goran Petronijević rekao je da je hitno napisao mejl sudiji u Hag Grasijeli Gati Santani zbog lošeg zdravstvenog stanja prvog predsjednika Republike Srpske Radovana Karadžića, a da mu se u britanskom zatvoru niko ne javlja.

Petronijević je potvrdio da je Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru, veoma loše, da je zvao i rekao da ne zna da li će preživjeti do ponedjeljka.

Nakon što je pisao sudiji u Hag, Petronijević kaže da će tek vidjeti da li će se reagovati. “Nažalost, mi nemamo nikakvih drugih mogućnosti da bilo šta drugo uradimo osim ovoga što smo u radili”, rekao je Petronijević.

Petronijević, koji je koordinator Pravnog tima za odbranu Karadžića, rekao je da Karadžić ima ozbiljne probleme sa prostatom i da je dijabetičar, te da mu je promijenjen ljekar i da ima neodgovarajući ljekarski tretman.

“On je zvao i rekao da ne zna da li će do ponedeljka preživeti, pošto je potpuni zastoj mokrenja, nadut mu je stomak i trpi jake bolove”, naveo je Petronijević.

Nekadašnji predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nalazi se u engleskom zatvoru “Vajt”, gdje služi kaznu u užasnim uslovima.

Karadžićeva kćerka Sonja Karadžić-Jovičević rekla je ranije da njen otac trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, te da sve ovo smatra pokušajem ubistva.

Grupa intelektualaca iz Srbije i Republike Srpske uputila je još krajem oktobra 2022. godine generalnom sekretaru UN Antoniju Guteresu otvoreno pismo zbog nehumanog postupanja prema Karadžiću u kojem traže da se ukine odluka o izdržavanju kazne u Engleskoj.

Zatvor u kojem Karadžić izdržava kaznu doživotne robije ima reputaciju jedne od najgorih zatvorskih ustanova u Velikoj Britaniji i ne ispunjava brojne uslove koji su predviđeni standardima u većini evropskih država.

Sadašnji predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik dok je obavljao dužnost srpskog člana Predsjedništva BiH zatražio je od predsjednika Međunarodnog rezidualnog mehanizma za krivične sudove Grasiele Gati Santana da u okviru svojih nadležnosti interveniše kod Vlade Velike Britanije da odmah preduzmu potrebne mjere da se zaustavi zatvorski teror nad Karadžićem, koji izdržava kaznu doživotnog zatvora na britanskom ostrvu Vajt.

SRNA

Povezani članci

Rogatica: Ostvaren suficit od 78.490 KM

Skupština opštine Rogatica usvojila je danas izvještaj o izvršenju ovogodišnjeg opštinskog budžeta, prema kojem je ostvaren suficit od 78.490 KM, koji će biti iskorišten za ulaganja u ovoj godini.Prema izvještaju ostvarena budžetska sredstva su 9.252.390 KM, što je 96,38 odsto u odnosu na plan, a 10,73 odsto više u odnosu na isti period 2022. godine. […]

Dodik: U Savjetu bezbjednosti večeras će se čuti istina i činjenice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN iznijeti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH. “Možemo biti veoma ponosni na diplomatsku aktivnost i borbu da se spriječi donošenje sramnog akta kao što […]