Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Dodik: U Savjetu bezbjednosti večeras će se čuti istina i činjenice

30 April 2024
6 min.
Dodik: U Savjetu bezbjednosti večeras će se čuti istina i činjenice

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je Srni da će srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović u obraćanju na sjednici Savjeta bezbjednosti UN iznijeti istinu i činjenice koje ne žele da čuju samo oni koji ruše dejtonsku BiH.

“Možemo biti veoma ponosni na diplomatsku aktivnost i borbu da se spriječi donošenje sramnog akta kao što je rezolucija o Srebrenici koja Srbe predstavalja kao ‘zločinački i genocidan narod’, a Republiku Srpsku ‘genocidnom tvorevinom’. Srbi su vijekovima bili na strani istine i pravde, patriotizma i antifašizma, a već decenijama pokušavaju da nam stave etiketu zločinaca. To nikada nećemo dozvoliti”, poručio je Dodik.

On je naglasio da se Republika Srpska uvijek borila za potpunu i dosljednu primjenu i poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava.

“Ništa drugo nismo tražili, niti tražimo osim onoga na šta imamo pravo. Sve vrijeme se zalažemo za slovo, a ne duh Dejtona, dok drugi sve rade da unište sporazum koji je donio mir na ove prostore i ostvare svoj ratni san o unitarnoj, muslimanskoj BiH u kojoj bi dva konstitutivna naroda, Srbi i Hrvati, bili majorizovani”, konstatovao je predsjednik Srpske.

On je rekao da su svaku mogućnost za dogovor srušili bošnjački politički predstavnici po nalogu stranaca. “Jedan po jedan odstupao je od zvanične politike zajedničkih institucija, ignorišući u potpunosti stavove Republike Srpske, a zagovarajući na svakom mjestu Alijinu Bosnu, na koju Srbi nikada nikada neće pristati”, naglasio je Dodik.

On je rekao da bošnjački predstavnici na zajedničkom nivou nikada nisu predstavljali BiH, pa čak ni Federaciju, jer je i tamo situacija ista.

“NJihove mogućnosti svode se na pokušaje da nešto ušićare gdje god mogu i stignu, jer kapacitet i legitimitet za predstavljanje BiH bez Republike Srpske nemaju niti mogu imati. Mogu hodati po svijetu, izmišljati, lagati, pričati šta im je volja, ali istina je jedna i zna se koji i čiji stavovi su relevantni. Samo ono što je plod konsenzusa i dogovora tri naroda i dva entiteta je zvanična politika BiH, sve drugo su laži i snovi bošnjačkih političkih predstavnika”, istakao je predsjednik Srpske za Srnu.

On je rekao da se sada vode i montirani politički sudski procesi protiv predstavnika Republike Srpske samo zato što su poštovali Ustav i što su se usprotivili kršenju zakona i samovolji neimenovanog stranca koji se lažno predstavlja za visokog predstavnika.

“To je sva istina o BiH koju će danas imati priliku da čuju svi u Savjetu bezbjednosti. Republika Srpska vodi politiku mira, politiku bez sukoba, politiku poštivanja slova, a ne duha Dejtona i to je naš odgovor na stalne napade, podmetanja i laži koje dolaze iz političkog Sarajeva”, zaključio je Dodik.

SRPSKI NAROD NEĆE DOPUSTITI DA NAMA UPRAVLJA NJEMAČKA

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik poručio je da srpski narod neće dopustiti da njime upravlja NJemačka, niti će prihvatiti bilo kakve kvalifikacije koje dolaze od te zemlje.

“Kakvu agendu i namjere ima NJemačka vidjeli smo po rezoluciji o Srebrenici, gdje je sve ovo vrijeme tajno pravila planove kako da se obračuna sa Srpskom i Srbima. Uvjerili smo se u ono što smo znali odranije – da je politika koju vodi aktuelna vlast NJemačke krajnje neprijateljska prema Srbima i da nemaju namjeru da se zaustave sa tim”, istakao je Dodik.

On je naveo da bi specijalnom izaslaniku njemačke Vlade za Zapadni Balkan Manuelu Saracinu bilo bolje da poruči njemačkom kancelaru da se bavi NJemačkom i problemima koje tamo ima i koje je sam stvorio, a da nas ovdje puste na miru.

“Kad god su se oni angažovali, Srbi su to osjetili na svojoj koži i stradali najviše. Sramota za cijeli svijet je to što su dopustili NJemačkoj da se na ovakav način obračunava sa Srbima”, naglasio je Dodik.

On je ukazao da su uradili sve da zaustave njemačke firme da ovdje ulažu, pa nisu ni u tome uspjeli.

“Svakodnevno nas bombarduju tekstovima o navodnom ratu, prijetnjama Srpske i drugim lažima da bi nas uništili i spriječili investitore da dolaze, a oni opet dolaze i ostaju, i to baš iz NJemačke”, naveo je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da “to zlo treba da zaustave njemački građani”.

“To je zlo koje ne miruje i nanosi štetu cijeloj Evropi. Insistiranjem na ostanku nelegalnog /Kristijana/ Šmita, za kojeg i sam Saracin kaže da ga ne priznaje dio međunarodne zajednice, izazvali su najveću krizu od postanka BiH”, dodao je Dodik.

Predsjednik Srpske je ukazao da su NJemačka i Amerika glavni krivci, uz dobro poznati angažman Britanaca.

“Oni sve nas drže zarobljenim u njihovim borbama za dominaciju i uticaj na ovim prostorom, kako bi upravljali svim što imamo. Krenuli su od imovine i jasno rekli da je to cilj, a sada to realizuju kroz projekte poput rezolucije, kojima misle da će ukinuti Republiku Srpsku i samim tim olakšati upravljanje i resursima i imovinom”, poručio je Dodik.

Predsjednik Srpske je istakao da se to nikada neće desiti.

“Srpski narod neće dopustiti da nama upravlja NJemačka niti će prihvatiti bilo kakve kvalifikacije koje dolaze od NJemačke”, zaključio je Dodik.

BiH JE VEĆ MRTVA, A UNIŠTILI SU JE ONI KOJI SU NAS SILOM I SASTAVILI

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska poštuje svaku žrtvu i tuguje zbog svakog izgubljenog života, svakog čovjeka bez obzira na nacionalnost, boju kože i njegova opredjeljenja, ali ne može i neće pristati na manipulacije i zatvarati oči na obmane i laži koje dolaze od onih koji su i sami doživjeli takvu bol i izgubili nekoga.

Priča o Srebrenici i obraćanje u UN Munire Subašić, ali i Emira Suljagića za kojeg svi znamo ko je i šta je, kao i tvrdnje udruženja žrtava da Republika Srpska radikalizuje situaciju imaju za cilj da se stvori atmosfera da je Srpska ta koja želi sukobe i da se inastaliraju trupe. To su potvrdili i u svom pismu”, rekao je Dodik odgovarajući na pitanje Srne da prokomentariše obraćanje Subašićeve i Suljagića u UN.

Predsjednik Srpske je naglasio da je očigledno da su Nijemci došapnuli političkim predstavnicim Bošnjaka da jedino tako mogu da im završe unitaristički bosanski projakat, i dali instrukcije kako i šta da rade.

“Sramno je i tužno na koji način su iskorištene žrtve u Srebrenici. Na kraju od rezolucije neće biti ništa, jer ne postoji većinska podrška, žrtve će biti ponižene, a odnosi Srba i Bošnjaka trajno narušeni”, ukazao je Dodik.

On je rekao da će Zapad postići šta je htio – da se skrene pažnja sa licemjerne politike koju vode prema drugim dijelovima svijeta gdje se vode sukobi i gdje su stradali muslimani.

“Ali, posljedice te njihove politike najviše će osjetiti BiH koja neće preživjeti. BiH je već mrtva, a ubili su je oni koji su nas silom sastavili, stalno rovareći i izazivajući nesporazume sprečavajući nas da sami donosimo odluke i kreiramo rješenja koja bi bila dobra za sva tri naroda, a ne samo jednu stranu”, istakao je predsjednik Srpske.

On je rekao da su svaki dogovor domaćih političara uništili stranci, predvođeni Kristijanom Šmitom i Majkl Marfijem, jer njima, kako je naglasio, ne odgovora dijalog i rješenja koja donose legitimno izabrani politički predstavnici tri konstitutivna naroda, kao ni bilo kakav napredak BiH koji bi bio na dobrobih svih njenih stanovnika.

SRNA

Povezani članci

“Dani Rusije u Republici Srpskoj” od 18. do 20. maja

 Festival “Dani Rusije u Republici Srpskoj” biće održan od 18. do 20. maja u Banjaluci, a organizuje se s ciljem proširenja saradnje Rusije i Srpske. Festival rganizuje Književno udruženje “Susret” Trebinje, uz podršku predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Ministarstva za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje, Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske, Predstavništva Srpske u Ruskoj […]

Danas sjednica Predsjedništva stranke, a potom i sastanak koalicije

 U Banjaluci će danas biti održana sjednica Predsjedništva SNSD-a, a potom i sastanak koalicionih partnera u Republici Srpskoj, najavljeno je iz SNSD-a. Sjednica Predsjedništva SNSD-a zakazana je za 14.00 časova u prostorijama Sekretarijata Glavnog odbora SNSD-a. Sastanak koalicionih partnera biće održan u 16.00 časova u Palati Republike.