Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Predsjedniku Srpske ikona Svetog Save

30 Mart 2024
3 min.
Predsjedniku Srpske ikona Svetog Save

Na Palama je danas održana svečanost povodom tridesete godišnjice kulturno-sportske manifestacije “Susreti srpskih zemalja”, koja je okupila 220 učesnika iz Republike Srpske, Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije i Hrvatske, a ikona Svetog Save dodijeljena je predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku.


Osveštane ikone Svetoga Save dodijeljene su i biće naknadno uručene i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću, NJegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju, NJegovom visokopreosveštenstvu mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu, kao i proslavljenom režiseru Emiru Kusturici i najboljem teniseru svijeta Novaku Đokoviću.

Predsjednik Organizacionog odbora “Susreta srpskih zemalja” Zoran Baćanović izjavio je novinarima da manifestaciju ove godine, s obzirom na jubilej, prati simbolični slogan “30 godina postojimo u sabornosti Srbije i Srpske”, a svoje umijeće predstavila su nacionalni ansambli “Venac” iz Gračanice i “Kolo” iz Beograda, te “Srbski pravoslavni pojci” iz Beograda.

Baćanović je naveo da je cilj manifestacija da se svi Srbi koji dolaze sa prostora bivše Jugoslavije nađu na jednom mjestu i da rade na očuvanju kulture, tradicije, jezika i običaja i svega zajedničkog.

“Ovi `Susreti` su dobra prilika za razmjenu iskustava, zaključimo gdje smo, kako smo napredovali u odnosu na prethodne godine i da vidimo kako možemo učvrstiti svoj položaj i biti na neki način sigurniji gdje god da živimo”, istakao je Baćanović i dodao da je u manifestaciju uključeno i Udruženje za odbranu ćirilice “Dobrica Erić”.

Načelnik opštine Pale Boško Jugović istakao je da ova manifestacija svaki put dokazuje koliki je bitno okupljanje srpskih zemlja, kao i očuvanje srpskog identiteta kroz kulturu i tradiciju.

“Druženje učesnika na Jahorini pokazuje jedinstvo i da je srpski narod jedno biće, bez obzira na to gdje se nalazio. Važno je da se manifestacija nije prekidala ni u najtežnim okolnostima, a to je dokaz ljubavi prema svome narodu i domovini”, istakao je Jugović.

Predsjednik Skupštine grada Istočno Sarajevo Branko Koroman izrazio je zadovoljstvo što su Pale i grad Istočno Saarjevo domaćini ljudima koji su od 1994. godine pokrenuli ideju “Susreta srpskih zemalja”, a svi su usmjereni na to da vrijednosti srpskog naroda budu sačuvane.

Janko Dimitrijević iz Nacionalnog ansambla “Kolo” istakao je da je ovo značajna manifestacija sa aspekta njegovanja kulture i srpskog nasljeđa uz učešće eminentnih ansambala, kulturno-umejtničkih društava.

“Ansambl je osnovan 1948. godine s ciljem da čuva i neguje i umetnički oblikuje narodne igre. Od svog osnivanja do danas nastoji da publici približi izvorno narodno stavralaštvo na umetnički način. Intenzivo nastupamo u zemlji, regionu i inostranstvu”, rekao je Dimitrijević.

Šef Umjetničkog sektora ansambla “Venac” iz Gračanice Miloš Cilemitić istakao je da im nije prvi put da učestvuju na ovoj manifestaciji, te da im je drago što mogu doprijeniti očuvanju tradicije i kulture.

Na svečanosti su dodijeljene i priznanja i značke sa likom Svetog Save svim učesnicima “Susreta srpskih zemalja” zaslužnima za organizaciju manifestacije svih ovih godina.

U okviru manifestacije u Kulturnom centru Pale danas u 17.00 časove biće održan koncert na kojem će nastupati Kulturno-umjetnička društva “Mladost” sa Pala, “Srpski vez” iz Kumanova, folklorni ansambl “Vrbas”, izvođački ansambl “Veselin Masleša” iz Banjaluke i Ansambl narodnih igara iz Vukovara.

Ideja i pripreme za manifestaciju “Susret srpskih zemalja” počeli su 1994. godine, a prvi “Susreti” organizovani su ratne 1995. godine i od tada uz kulturne, sportske i humanitarne sadržaje svake godine okupljaju Srbe iz regiona i dijaspore, sa izuzetkom prekida tokom NATO agresije na SRJ 1999. godine i pandemije virusa korona tokom 2020. i 2021. godine.

“Susreti srpskih zemalja” se održavaju u organizaciji Udruženja za odbranu ćirilice “Dobrica Erić” iz Beograda, Predstavništva Republike Srpske u Srbiji i uz pomoć dugogodišnjih prijatelja manifestacije, a trajaće do sutra.

SRNA

Povezani članci

Večeras koncert SPD “Sloga” iz Sarajeva

 Srpsko pjevačko društvo /SPD/ “Sloga” iz Sarajeva večeras će u Hramu Svetog Vasilija Ostroškog u Istočnom Sarajevu, uz blagoslov NJegovog visokog preosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, prirediti koncert sjećanja na upokojene članove ovog društva. “Koncert sjećanja na upokojene članove SPD `Sloga` biće u tom duhu, da kažemo opijelo, koje će biti na koncertnoj sceni. Dosta kompozicija […]

U Višegradu otvorena izložba fotografija “Rusija njaljepša zemlja”

Izložba fotografija pod nazivom “Rusija, najljepša zemlja”, koja prikazuju pejzaže iz Ruske federacije, otvorena je danas u Gradskoj galeriji u Višegradu povodom obilježavanja Dana ruskih dobrovoljaca. Autor izložbe Miroljub Milinčić, koji je i direktor Centra ruskog-geografskog društva u Srbiji, izjavio je da su u Višegradu prvi put izložene fotografije pristigle na konkurs koje ovo društvo […]