Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Prije 88 godina u Marselju ubijen kralj Aleksandar (VIDEO)

09 Oktobar 2022
2 min.
Prije 88 godina u Marselju ubijen kralj Aleksandar (VIDEO)

Na današnji dan 1934. godine u Marselju je prilikom prve zvanične posjete Francuskoj ubijen kralj Kraljevine Jugoslavije Aleksandar Prvi Karađorđević.

Atentat je bio plod sporazuma vođstva hrvatskog ustaškog emigrantskog kruga i makedonskog probugarskog VMRO-a, a ubica je bio Vlado Georgijev Kerin, pripadnik VMRO-a, sa nadimkom Černozemski.

Kralj Aleksandar je otputovao u Francusku da bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke NJemačke, a ubijen je zajedno sa francuskim ministrom inostranih poslova Lujom Bartuom.

Атентат на краља Александра Првог Карађорђевића (архива) -

Francuska mu je priredila veličanstven doček, o čemu svjedoče i filmski zapisi na kojima je zabilježena čitava posjeta, od ulaska u marseljsku luku jugoslovenskog broda, do atentata koji se odigrao dvadesetak minuta kasnije.

Ubijen je na trgu ispred palate Berze kada je napadač ispalio prema njemu više hitaca iz revolvera.

Atentator Vladimir Georgijev Kerin pogođen je sa više metaka u tijelo, isječen udarcima sablje i linčovan od gnjevne mase.

Prebačen je u kancelariju marseljske službe bezbjednosti, gdje je i umro.

Kovčeg sa tijelom ubijenog jugoslovenskog kralja je istim brodom kojim je otputovao Francusku, najpre stigao u Split, a potom je transportovan specijalnim vozom, preko Zagreba, u Beograd.

Kralj Aleksandar je sahranjen 18. oktobra na Oplencu u zadužbini njegovog oca Petra Prvog Karađorđevića.

Stotine hiljada ljudi cijelim putem odavalo je počast ubijenom vladaru.

Mnogi istoričari i poznavaoci tog vremena tvrde da su iza atentata stajale tajne službe zemalja, koje su težile reviziji Versajskog poretka /Italija, NJemačka, Mađarska/.

SRNA

Povezani članci

Dogodilo se na današnji datum, 9. decembar

Danas je subota, 9. decembar, 343. dan 2023. Do kraja godine su 22 dana. 1594. – Rođen švedski kralj Gustav Drugi Adolf, veliki vojskovođa i vojni reformator, čija je protestantska armija u Tridesetogodišnjem ratu nanijela niz poraza rimokatoličkim snagama njemačkog cara Ferdinanda Drugog. U ratu s Rusijom postavio je granicu na Ladoškom jezeru, a poljsku […]

Dogodilo se na današnji dan, 8. novembar

Danas je petak, 8. decembar, 342. dan 2023. Do kraja godine su 23 dana. 65. p. n. e. – Rođen rimski pisac Flak Kvint Horacije, koji se više nego ijedan grčki ili rimski pjesnik odlikovao raznovrsnošću stihova i strofa. NJegov trezveni klasicizam, hladne ironične opservacije, artificijelnost i strogi moralni zahtjevi, usklađeni sa estetskom savršenošću pjesme, […]