Ravna planina banerRavna planina baner

Na današnji dan

Prije 88 godina u Marselju ubijen kralj Aleksandar (VIDEO)

09 Oktobar 2022
2 min.
Prije 88 godina u Marselju ubijen kralj Aleksandar (VIDEO)

Na današnji dan 1934. godine u Marselju je prilikom prve zvanične posjete Francuskoj ubijen kralj Kraljevine Jugoslavije Aleksandar Prvi Karađorđević.

Atentat je bio plod sporazuma vođstva hrvatskog ustaškog emigrantskog kruga i makedonskog probugarskog VMRO-a, a ubica je bio Vlado Georgijev Kerin, pripadnik VMRO-a, sa nadimkom Černozemski.

Kralj Aleksandar je otputovao u Francusku da bi učvrstio odbrambeni savez protiv nacističke NJemačke, a ubijen je zajedno sa francuskim ministrom inostranih poslova Lujom Bartuom.

Атентат на краља Александра Првог Карађорђевића (архива) -

Francuska mu je priredila veličanstven doček, o čemu svjedoče i filmski zapisi na kojima je zabilježena čitava posjeta, od ulaska u marseljsku luku jugoslovenskog broda, do atentata koji se odigrao dvadesetak minuta kasnije.

Ubijen je na trgu ispred palate Berze kada je napadač ispalio prema njemu više hitaca iz revolvera.

Atentator Vladimir Georgijev Kerin pogođen je sa više metaka u tijelo, isječen udarcima sablje i linčovan od gnjevne mase.

Prebačen je u kancelariju marseljske službe bezbjednosti, gdje je i umro.

Kovčeg sa tijelom ubijenog jugoslovenskog kralja je istim brodom kojim je otputovao Francusku, najpre stigao u Split, a potom je transportovan specijalnim vozom, preko Zagreba, u Beograd.

Kralj Aleksandar je sahranjen 18. oktobra na Oplencu u zadužbini njegovog oca Petra Prvog Karađorđevića.

Stotine hiljada ljudi cijelim putem odavalo je počast ubijenom vladaru.

Mnogi istoričari i poznavaoci tog vremena tvrde da su iza atentata stajale tajne službe zemalja, koje su težile reviziji Versajskog poretka /Italija, NJemačka, Mađarska/.

SRNA

Povezani članci

Danas bi proslavio 100. rođendan: Na današnji dan rođen je slavni pisac DUŠKO RADOVIĆ

Bio je srpski pjesnik, pisac, novinar, aforističar i tv urednik. Duško Radović, rođen je na današnji dan 1922. godine u Nišu. Bio je glavni i odgovorni urednik “Pionirskih novina”, urednik Programa za djecu Radio Beograda, urednik Programa za djecu Televizije Beograd, urednik lista “Poletarac”, novinar “Borbe”, a 1975. godine, postao je urednik Studija B.  Prva […]

Šta je 29. novembar predstavljao u bivšoj Jugoslaviji?

Dan republike se slavio 29. novembra i bio je jedan od pet državnih praznika u bivšoj Jugoslaviji. Praznovao se dva dana i to sve do 2002. godine kada je ukinut odlukom Savezne skupštine. Ovim datumom zapravo se obilježavalo Drugo zasedanje AVNOJ-a u Jajcu u BiH 1943. godine, kada je, pod vođstvom Komunističke partije Jugoslavije, donijeta […]