Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Prvi kadar Istočno Sarajevo na Martovskom festivalu u Beogradu

28 Mart 2024
3 min.
Prvi kadar Istočno Sarajevo na Martovskom festivalu u Beogradu

Međunarodni filmski festival Prvi kadar Istočno Sarajevo, koji se ove godine održava pod motom ”Povratak bioskopu” predstaviće se beogradskoj publici u okviru Martovskog festivala- 71. Beogradskog festivala dokumentarnog i kratkometražnog filma, koji će biti održava od 26. do 30. marta u Domu omladine u Beogradu.

Prvi kadar Istočno Sarajevo publici će predstaviti 18. izdanje festivala, koncept i značaj i nove festivalske sadržaje i programe, kaže umjetnički direktor Festivala Aleksandra Mitrić Štifanić.

Međunarodni filmski festival Prvi kadar kao najprestižnija filmska manifestacija u Republici
Srpskoj uvrštava se u rang značajnih filmskih festivala u svijetu. Podržan je od strane Audio vizuelnog centra Republike Srpske, Ministarstva civilnih poslova BiH, Grada Zvornika, Grada Istočnog Sarajeva i Opština Istočna Ilidža i Istočno Novo Sarajevo.

Ovogodišnji festival održava se od 25 do 30. novembra u Istočnom Sarajevu i Zvorniku.

Programi namjenjeni profesionalcima, kao i publici svih uzrasta, edukacija i razvoj filmske publike, promocija filmskih lokacija u Republici Srpskoj, razvoj bioskopske mreže, na poseban način doprinose ne samo razvoju kinematografije u Republici Srpskoj i BiH, nego i u regionu.

U okviru festivala biće prikazano 90 filmova, 70 filmova u takmičarskom programu i 20 filmova u pratećem programu festivala, u 30 termina, na 5 lokacija. Tokom 6 dana trajanja festivala, u dva grada, biće realizovano 25 filmskih programa.

Novi programski segment festivala Prvi kadar Industry program, namijenjen profesionalcima, usmjeren na pružanje razvoja, podrške, finansiranja i mogućnosti koprodukcije za filmske projekte uključuje tri programske cjeline: Film Lab trening program za razvoj prvog i drugog filmskog projekta autorsko-producentskog tima, igranog, dokumentarnog ili animiranog filma, sa međunarodnim potencijalom,
predavanja filmskih eksperata iz domena filmskog scenarija, filmske režije i filmske produkcije, javne debate u formatu panel diskusije u cilju stabilizovanja podrške regionalnim koprodukcijama debitantskih i kratkometražnih filmova, kao i promocije raznolikosti filmskih izraza nadolazećih autora širokom gledalištu
televizijskih javnih servisa u regionu.

Beogradska publika će imati priliku da u okviru promocije Prvog kadra premijerno vidi dokumentarni film reditelja Vitomira Mitrića “Čekajući krst”, koji je nastao u Produkciji Prvog kadra.

”Film ČEKAJUĆI KRST je san o stvarnosti pjesnikinje Dare Sekulić, kroz život i smrt, borbe, pomirenja, vjerovanja i sumnje” rekao je reditelj o filmu.

Pored toga, biće prikazan igrani film ”Očevina”, reditelja Stefana Tomića, koji je na prošlogodišnjem Prvom kadru dobio specijalnu nagradu žirija. Ovo je film o susretu oca i sina nakon dvadeset godina ćutnje, ali neke rane vrijeme ne zacijeljuje, ako pravi momenat iščezne.

“Željeli smo da promovišemo film autora iz Republike Srpske, koji je podržan od strane Audio-vizuelnog centra (AVCRS), kako bismo na taj način skrenuli pažnju na filmsko stvaralaštvo i mlade stvaraoce iz Republike Srpske, ističući značaj podrške AVCRS-a u razvoju kinematografije.”, navodi Mitrić Štifanić.

Saradnja Prvog kadra i Martovskog festivala nastaviće se promocijom Martovskog na 18. Prvom kadru, u okviru programa U fokusu.

Povezani članci

Bećković: Selimović najbolji primjer da je skupo biti Srbin

Meša Selimović opredelio se pri čistoj svesti da bude srpski pisac i o tome pismom obavestio Srpsku akademiju nauka i umetnosti /SANU/, a i sam je najbolji primer za njegovu rečenicu da je “biti Srbin skupo”, izjavio je Srni akademik Matija Bećković. Bećković, koji je kao najmlađi Mešin beogradski prijatelj proveo mnogo dana uz njega […]

Antić: Omladina da uči o srpskoj istoriji (FOTO)

Pale su junačko mjesto koje je imalo veliki istorijski značaj i simboliku u stvaranju Republike Srpske i zato djeca treba da uče o srpskoj istoriji, rekao je Dejan Antić, autor izložbe “Drugi balkanski rat na fotografijama i dokumentima” koja je otvorena sinoć u Palama. Antić je izjavio novinarima da se večeras sjećaju junaka sa Bregalnice, […]