Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Republika Srpska riješena da u svoje ruke preuzme izbore (VIDEO)

09 April 2024
4 min.
Republika Srpska riješena da u svoje ruke preuzme izbore (VIDEO)

Ne proglasi li Parlamentarna skupština BiH ništavnim odluke Kristijana Šmita, Narodna skupština Republike Srpske donijeće svoj Izborni zakon, po kojem će biti birani novi članovi lokalnih izbornih komisija, koji će odgovorati Republičkoj, a ne Centralnoj izbornoj komisiji, kaže predsjednik Vlade Radovan Višković. Zbog toga je, objašnjava, Vlada i pozvala organe za provođenje izbora u opštinama i gradovima u Srpskoj da podnesu ostavke. Identičan poziv uputio je zamjenik predsjedavjućeg Savjeta ministara Staša Košarac članovima CIK-a iz srpskog naroda.

Republika Srpska je riješena da u svoje ruke preuzme izbore na svojoj teritoriji, nakon što je nepozvani stranac, u 15 dana dva puta nametnuo izmjene Izbornog zakona BiH.

To je suverenistički odgovor na pokušaj Kristijana Šmita da BiH pretvori u sopstvenu koloniju-poručuje premijer Srpske.

– U svom maniru sakrio je najvažnije, da je u članu 8 išao da pojača sudsku presudu i eliminaciju Milorada Dodika iz političkog života a onda su mu sugerisali da će biti smjenjen CIK i neće moći da provede sve to. Onda je svim članovima CIK-a produžio mandat neograničeno – naveo je Radovan Višković predsjednik Vlade Republike Srpske.

Natjerana nepotrebnim interevncijama samozvanog visokog predstavnika u Izborni zakon BiH, Republika Srpska bi predstojeće izbore trebalo da dočeka sa novom strukturom opštinskih, gradskih i Republičke izborne komisije.Nakon što postojeće podnesu ostavke kao odgovoran čin spram postupanja Kristijana Šmita.

– Imamo uputstva određena, imaćemo ih i u narednom periodu, sve što se bude dogovorilo na nivou Republike Srpske spremni smo da to podržimo jer je to jedino rješenje, a ne neko nametnuto koji nameću ljudi koji nemaju ovlašćenja da to urade – istakao je Mirko Ćurić, gradonačelnik Trebinja.

Predsjednik i jedan član RIK najavili su ostavke na sjednici u četvrtak. Praktično do usvajanja Izbornog zakona Republike Srpske na sjednici Narodne skupštine očekuje se da strukture izabrane u skladu sa Izbornim zakonom BiH podnesu ostavke, kako bi potom bili izabrani novi organi za provođenje izbora.

– Pripremamo tu sjednicu, prije 20. aprila i kada usvojimo termin onda ćemo organizovati redovnu ili posebnu sjednicu , zakon je u nacrtu, javna rasprava je u toku i završava se ovih dana i poslije toga može ići u prijedlog – pojasnio je nenad Stevandić, predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske.

Razrješenje lokalnih organa za sprovođenje izbora u nadležnosti skupština opština ili gradova ali uz saglasnost CIK BiH.

Šta ako je ne bude, pitaju u pojedinim lokalnim komisijama, strahujući od lične odgovornosti.

– U principu niko od članova GIK nije protiv da podnese ostavku, ali da se nađe adekvatan način gdje mi ne bi imali ličnu odgovornost kao članovi izbornih komisija. Mi smo mišljenja da je bilo upitnije da Vlada Srpske obaveže lokalne zajednice da one razriješe članove OIK odnosno GIK obzirom da ih ona i imenuje – istakao je Željko Škondrić, predsjednik Gradske izborne komisije Prijedor.

– Mi nemamo mandat da naredimo, izborne komisije u opštinama i gradovima biraju lokalne skupštine opština ili grada i one podnose ostavke koji žele tim organima, ne podnose ostavke Vladi Srpske – dodao je Višković.

Član CIK BiH Vanja Bjelica Prutina smatra da je poziv Vlade Srpske organima za provođenje izbora da podnesu ostavku nezakonit te da neće to učiniti. I drugi srpski kadar u toj Komisiji Јovan Kalaba poručio je isto. Zamjenik predsjedavajućeg Savjeta ministara poručuje da srpski predstavnici u bh institucijama svojim postupcima ne smiju da verifikuju Kristijana Šmita.

– Bilo bi potpuno patriotski i politički odgovorno da članovi CIK iz srpskog naroda postupe po zaključcima Vlade i drugih institucija Republike Srpske – poručio je Staša Košarac, zamjenik predsjedavajućefg Savjeta ministara.

Lokalni izbori u BiH trebalo bi da budu raspisani do 9. maja, hoće li za Srpsku raspisati CIK i RIK , hoće li na terenu biti dualizma u lokalnim izbornim komisijama- samo su neka od pitanja na koja bi odgovore trebali dobiti usvjanjem Izbornog zakona Srpska.

RTRS

Povezani članci

Kilometarske kolone na granicama

Iako je saobraćaj jutros bio umjerenog intenziteta, na graničnim prelazima saobraćaj je sada pojačan, navodi Auto-moto savez Srbije. Trenutno su najveće gužve na graničnim prelazima Batrovci i Preševo, gdje su evidentirane ogromne kolone vozila. Najprohodniji granični prelaz trenutno je Gradina, na izlazu iz Srbije ka Bugarskoj, gdje nisu duža zadržavanja. Teretna vozila se na prelazu […]

Dodik: Oni koji su protiv Srpske imaće problem sa njom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da je rezolucija o Srebrenici podmukao potez protiv jednog naroda i poručio da će oni koji rade protiv Republike Srpske imati problem sa njom, ali da srpski narod nema razloga za strah i brigu i da će Srpska raditi ono što je u njenom interesu. “Ako bude […]