Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Srbija i Srpska se povezuju kroz kulturu sjećanja

01 Maj 2023
2 min.
Srbija i Srpska se povezuju kroz kulturu sjećanja

Istoričar Milan Gulić smatra da je zajednička ideja Srbije i Republike Srpske o izgradnji memorijalnih centara posvećenih jasenovačkim žrtvama važan projekat koji povezuje Srbiju i Srpsku kroz kulturu sjećanja.

Govoreći o odluci Vlade Srbije da se zajedno sa Srpskom započne gradnja memorijalnih centra u Donjoj Gradini i u Beogradu, Gulić je naveo da se iskreno nada da će doći do realizacije projekta koji je produkt zajedničkog dogovora, jer je kultura sjećanja vrlo važna i za Srbiju i za Republiku Srpsku.

– Sjećanje na žrtve Drugog svjetskog rata je jedan od najvažnijih segmenata te kulture sjećanja na sveukupnu srpsku istoriju, posebno na istoriju 20. vijeka – izjavio je Srni Gulić.

On je ocijenio da za relizaciju te ideje nema prigodnijih mjesta od Donje Gradine i Beograda.

Gulić je istakao da je Donja Gradina stratište logora smrti NDH u Јasenovcu, koji je bio i jedan od najvećih logora u okupiranoj Evropi.

– I Beograd je stradalničko mjesto i za srpsku i jevrejsku populaciju, na čijoj današnjoj teritoriji su logori Staro sajmište i Banjica, kao i i stratište u Јajincima – podsjetio je Gulić.

On je zaključio da je izgradnja dva memorijalna centra posvećena žrtvama Јasenovca značajan projekat i za kulturu sjećanja i za samo povezivanje Srbije i Republike Srpske kroz sjećanje na stradanje srpskog naroda u vrijeme Drugog svjetskog rata.

Vlada Srbija na sjednici u četvrtak, 27. aprila, usvojila je zaključak kojim je odlučeno da zajedno sa Republikom Srpskom izgradi dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama.

Predloženo je da se memorijalni centri izgrade u Donjoj Gradini, kao mjestu stradanja na kojem su sprovođenje egzekucije, zlostavljanje zatočenika i zarobljenika logora Јasenovac, i u Beogradu kao glavnom gradu Srbije, čime bi se obezbijedilo trajno sjećanje na žrtve genocida i stradanje u Drugom svjetskom ratu, saopšteno je nakon sjednice Vlade.

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković rekao je da je donošenjem zaključka Vlade Srbije o izgradnji dva memorijalna centra posvećena jasenovačkim žrtvama i formalno započela realizacija dogovora predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika o podizanju memorijalnih centara u Donjoj Gradini i u Beogradu.

Vučić i Dodik dogovor o konkretizaciji ideje o izgradnji dva memorijalna centra jasenovačkim žrtvama postigli su na sastanku u Beogradu 14. aprila, na Veliki petak.

Predsjednici Srbije i Srpske tada su najavili da će uskoro biti spremni zaključci vlada, čime će početi realizacija zajedničkog projekta.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Svako ima pravo da bude na svome; Suživot i tolerancija nemaju alternativu

Svako ima pravo da bude svoj na svome. Može da bude drugačiji, pripadnik, jednog, drugog ili trećeg naroda, ali ono što zajedno moramo da gradimo jeste mir na ovim prostorima, rekao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, na otvaranju obnovljene džamije Arnaudije u Banjaluci. “Svjedočimo veoma važnoj stvari, da ono što se desilo prije 30 […]

Parastos u Donjoj Gradini 12. maja, memorijalna akademija dan ranije

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj od 1941. do 1945. godine biće obilježen 12. maja u Donjoj Gradini uz prisustvo zvaničnika Srpske i Srbije. Na sjednici Izvršnog odbora za obilježavanje ovog događaja rečeno je da se očekuje prisustvo oko 15.000 ljudi, a dogovoreni su i tehnički detalji […]