Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

U Foči počeo naučni skup o savremenim hrišćanskim izazovima

27 Maj 2022
4 min.
U Foči počeo naučni skup o savremenim hrišćanskim izazovima

Na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu “Sveti Vasilije Ostroški” u Foči danas je počeo dvodnevni naučni skup “Perspektive primijenjene teologije u savremenom dobu”.


Na naučnom skupu biće riječi i o hrišćanskom pastirstvu pred izazovima savremenog doba, o odnosu hrišćanstva i savremene psihologije, savremenoj pravoslavnoj pedagogoji, o novim formama crkvene umjetnosti, pa tako, što je zanimljivo, jedan od radova nosi naziv “Hrišćanstvo u savremenom srpskom rokenrolu”.

Cilj skupa, u kojem učestvuje 16 univerzitetskih i profesora srednjih bogoslovskih škola iz Republike Srpske i Srbije, jeste da se na visokom naučnom nivou iz više uglova sagleda u kojim pravcima je potrebno razvijati bogoslovlje da bi ono bilo praktično primjenjivo, a kako bi Crkva i društvo imali konkretnu pomoć u rješavanju problema i izazova sa kojima se suočavaju.

Dekan Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” Vladislav Topalović rekao je da praktična teologija posreduje između teorije i prakse i da ima društveno odgovoran odnos prema svim problemima sadašnjice.

On je istakao da je misija jedan od ključnih elemenata primijenjene teologije.

“Misija obuhvata i propovijed i nastavu vjere i rad sa omladinom, rad sa siromašnima, bolesnima, starima, sve su to široke teme koje se tiču mnogih vjernika”, rekao je Topalović.

Profesor Bogoslovije “Sveti Kirilo i Metodije” iz Niša LJubiša Kostić na naučnom skupu ima zanimljivo izlaganje o biblijskim motivima u savremenoj umjetnosti, konkretno u četvrtom nastavku holivudskog filma “Matriks”.

On je rekao da četvrti nastavak ovog svjetskog filmskog megahita samim nazivom “Vaskrsenja” /Resurrections/ potvrđuje religijsku i filizofsku osnovu, koja se primijetila i u prethodna tri dijela.

“Sadrži pregršt starozavjetnih imena, toponima, a izdvojio bih naziv svemirskog broda u filmu `Nabukodonosor`, a to je ime vavilonskog cara koji je odveo Jevreje u ropstvo. Mjesto gdje se svi okupljaju u filmu zove se na engleskom Zajon /Zion/, odnosno Sion, a znamo da je to starozavjetni pojam i koji uopšte predstavlja okupljanje Jevreja rasutih po svijetu”, naveo je Kostić.

On je izdvojio i novozavjetne pojmove iz filma, prije svega naziv glavnog junaka.

“Neo, kojeg tumači Kijanu Rivs, na latinskom i grčkom znači Novi, što nas upućuje na bogoslužbeno iskustvo Crkve koja govori o Hristu kao o novom Adamu koji spasava svijet. Imamo pojam Logos, u filmu drugi svemirski brod, a u novozavjetnoj tradiciji Logos je ime za Isusa Hrista”, ilustrovao je Kostić zasnovanost filma “Matriks” na Svetom pismu.

On je zaključio da prožimanje biblijskih motiva iz ovog filma šalje jasnu i prepoznatljivu poruku.

“Da homoreligiozus, koji je prirodan u čovjeku, taj arhitip u svakom čovjeku za religioznim, jeste potvrda postmoderne, savremenog društva koje se zasniva upravo na biblijskim temeljima”, rekao je Kostić.

Profesor Bogoslovskog fakulteta “Sveti Vasilije Ostroški” Nenad Tupeša pripremio je temu o bogoslovlju blaženopočivšeg episkopa Atanasija Jevtića, utemeljivača ove duhovne ustanove.

Tupeša je istakao da je vladika Atanasije ostavio dubog trak kao izvrstan teolog i kao veliki poznavalac primijenjene teologije, živi djelatelj riječi Božje.

“On je autentičan liturgijski teolog koji tumači riječ Božiju, liturgiju carstva, živi je i blagovijesti, o njoj bogoslovstvuje i u njoj sagledava sveukupnu tajnu postojanja svijeta i čovjeka u svijetu”, naveo je Tupeša.

On je dodao da je vladika Atanasije pokušao da ono što je za narod komplikovano na neposredan način približi, da svaku vrstu opterećnosti različitima aspektima formalizma razgradi i da liturgiju učini živom i djelatnom.

“Da liturgiju učini onim što ona jeste – djelo naroda Božijeg. Pokušavao je i u velikoj mjeri uspio u svojoj misiji da narod učini litirgijskim, da ga pokrene, ocrkovi, da skrene pažnju na određene anomalije i zastranjenja, nekada budući čak i grub i neprijatan za neke ljude koji ga nisu poznavali, ali sa jednim ciljem da svakog čovjeka učini živim i aktivnim učesnicima dinamičkog liturgijskog kretanja i života, da se ljudi osjete da su učesnici, a ne posmatrači”, rekao je Tupeša.

Radovi sa naučnog skupa biće objavljeni u tematskom zborniku.

SRNA

Povezani članci

Sutra isplata penzija

Ministarstvo finansija Republike Srpske saopštilo je da će sutra biti isplaćene aprilske penzije za šta je u budžetu obezbIjeđeno 147,3 miliona KM u neto iznosu. Penzije će biti isplaćene ranije od uobičajenog roka zbog predstojećih majskih praznika i neradnih dana, podsjeća se u saopštenju. Za isplatu martovske i aprilske penzije, budžetom je u ovom mjesecu […]

Sjednica Vlade Srpske 2. maja u Srebrenici

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da će Vlada Srpske zasjedati 2. maja u Srebrenici, gdje će biti prisutno kompletno republičko rukovodstvo, koje će, ako mu bude pružena prilika, odnijeti i cvijeće u Potočare. Dodik je rekao da Srpska neće prihvatiti rezoluciju o Srebrenici o kojoj će se odlučivati u Generalnoj skupštini UN, jer […]