Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Višković: Šta je sa 150.000 sarajevskih Srba, ko sjedi u Vladi FBiH ?

28 Mart 2024
3 min.
Višković: Šta je sa 150.000 sarajevskih Srba, ko sjedi u Vladi FBiH ?

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković upitao je šta je sa 150.000 Srba koji su prije rata živjeli u Sarajevu, a sada ih tamo nije ostalo ni 5.000, kao i ko sada sjedi u Vladi Federacije BiH?


Višković je replicirajući poslaniku Ramizu Salkiću tokom posebne sjednice Narodne skupštine, koji se pozvao na član 97 Ustava Republike Srpske, rekao da bi proporcionalna zastupljenost u javnim institucijama prema popisu iz 1991. godine trebala da važi za cijelu BiH.

“Ako bismo primijenili ovo što vi govorite, proporcionalnu zastupljenost, onda bi svih tih 5.000 radili bar tri posla u Sarajevu. Bojim se da ne rade ništa”, rekao je Višković.

Višković je rekao da ministri u Vladi Srpske iz reda bošnjačkog naroda nisu podanici već čestiti ljudi, te pozvao je Salkića da se barem izvini.

“Vi za jednog /Denisa/ Šulića, /Alena/ Šeranića i za ostale ljude da kažete da su podanici, mislim da nije korektno. Evo, daću vam priliku da se izvinite za izgovorenu riječ kako su u Vladi Republike Srpske podanici iz reda bošnjačkog naroda. Ne morate se izviniti, to je vaš obraz, nije moj, ali ja vas pozivam da to uradite. A sad ću vas pitati, pošto ste rekli da vas to ne zanima i da ne želite – ko to sjedi u Vladi Federacije BiH?”, naglasio je Višković.

Višković je upitao gdje se to u FBiH u školama radi grupa nacionalnih predmeta po programu Pedagoškog zavoda Srpske, dodajući da se u nekoliko desetina opština i gradova u Srpskoj radi nacionalna grupa predmeta po pravilima pedagoškog zavoda kantona ili Federacije BiH.

Govoreći o aktuelnu bezbjednosnu i političku situaciju u svijetu sa aspekta reperkusija na Republiku Srpsku, Višković je naveo da u tu tačku nije stavljena informacija o terorizmu i dešavanjima u Moskvi od prije nekoliko dana.

“Zato smo podigli naše mjere na najveći mogući nivo”, rekao je Višković.

On je naveo da u FBiH postoje 102 lokacije na kojim se nalaze paradžemati.

“U Republici Srpskoj takve formacije ne postoje”, rekao je Višković.

On je rekao da Srpska prati “er-soft” klubove kojih je 80 registrovano u Federaciji BiH i u njima se vrši obuka „skoro specijalnih jedinica“.

Višković je rekao da je u FBiH 47.000 lovaca, a u Srpskoj 21.000.

“Nisu ovo samo puke cifre. U posljednje vrijeme čak imamo informaciju da u pojedinim lokalnim zajednicama se pozivaju ljudi da dođu i podnesu zahtjeva da postanu članovi lovačkog društva i time dobiju oružje”, rekao je Višković.

On je rekao da su to sve stvari koje su potencijalno opasne za BiH.

“Mi iz Republike Srpske poslije dešavanja u Moskvi moramo posebno voditi računa o ovim ljudima, radikalnim islamistima kojih već ima na teritoriji Republike Srpske”, rekao je Višković.

Ministar trgovine i turizma Srpske Denis Šulić rekao je da je sreća da poslanik Ramiz Salkić i on nisu isti, te da je Salkić za svoj politički rad dobio mnogo manje glasova nego on.

“Moji su se na Kozari borili protiv okupatora i sa majčine srpske strane i sa očeve musimanske ili bošnjačke strane, dok je politika koju zastupa gospodin Salkić i njegova politička organizacija – podanička. Jedini ko može biti podanik ovdje je Salkić i njegova politička organizacija”, istkao je Šulić u skupštinskoj raspravi.

SRNA

Povezani članci

Obnovljeni ugovori sa korisnicima stanova u zgradi za socijalno stanovanje

U opštini Višegrad danas su obnovljeni ugovori sa 40 korisnika stanova u zgradi za socijalno stanovanje u naselju Kalate. Načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević rekao je da korisnici već godinu dana žive u tim stanovima, ali po pravilima ti ugovori moraju da se obnavljaju svake godine. “U razgovoru sa stanarima interesovali smo se kakvi su […]

Karan: Omogućiti policajcima da rade do 55 godine, ako žele

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Siniša Karan najavio je da će se ići sa hitnim prijedlogom zakona o policiji i unutrašnjih poslova, čime će policajcima koji žele da rade do 55. godine to biti i omogućeno, a što će značiti i MUP-u jer je riječ o najiskusnijim službenicima koji sigurno mogu da daju ogroman doprinos […]