Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Vratili milione u budžet Republike Srpske: Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske

09 April 2022
3 min.
Vratili milione u budžet Republike Srpske: Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske

Naplata javnih prihoda u Republici Srpskoj nastavila je stabilan rast i u ovoj godini, pa je tako u prvom kvartalu Poreska uprava Republike Srpske prikupila ukupno 754 miliona KM, što je za devet odsto ili 69,6 miliona maraka više nego u istom periodu prošle godine, kaže u intervjuu, za “Novosti”, Goran Maričić, direktor Poreske uprave Republike Srpske

– Samo u prošloj godini, sproveli smo 3.965 kontrola i naredili plaćanje 42,9 miliona KM novoutvrđenih obaveza sa obračunatim kamatama, a zbog raznih nepravilnosti izdata su 424 prekršajna naloga za kazne od oko 1,4 miliona KM – ističe Maričić.

Otkriven je veliki broj onih koji rade na štetu budžeta?

– U prva tri meseca ove godine, naši inspektori su tužilaštvima već podneli sedam izveštaja protiv poreskih obveznika zbog sumnje da su oštetili budžet RS za 1,75 miliona KM. U prošloj godini nadležnim tužilaštvima dostavili smo 31 izveštaj protiv onih koji su oštetili budžet za 7,8 miliona KM. Najviše izveštaja u tom periodu, njih 26, podneli smo zbog utaje poreza i doprinosa u ukupnom iznosu od oko sedam miliona KM.

Kako se ocenjuje poreska disciplina u Srpskoj?

– Kao zadovoljavajuća, ali moramo naglasiti da još uvek ima neodgovornih pojedinaca koji ili ne izdaju fiskalne račune nakon prodaje ili davanja usluge ili na neki drugi način pokušavaju izbeći svoje obaveze, čime vrše utaju poreza i stvaraju nelojalnu konkurenciju poreskim obveznicima koji izdaju fiskalne račune. Naša obaveza biće da sve obveznike uvedemo u legalno poslovanje.

Imate li dovoljno ljudstva da kontrolišete obveznike?

– Iako imamo svega 123 inspektora, a desetine hiljada obveznika, uspevamo da održimo poresku disciplinu na zavidnom nivou, jer je apsolutno nemoguće istovremeno držati pod kontrolom sve poreske obveznike. Naglašavam da cilj Poreske uprave nije kažnjavanje obveznika, već njihovo uvođenje u legalno poslovanje i suzbijanje nelojalne konkurencije.

PU Republike Srpske je uvela i nove elktronske usluge?

– Novina za poreske obveznike od kraja prošle godine, a koja će svakako unaprediti i olakšati komunikaciju sa Poreskom upravom je puštanje u funkciju “Elektronskog sandučeta”, koje služi za bezbednu dvosmernu komunikaciju između poreskih obveznika i PU. Uvođenjem takve usluge, PU postaje prva poreska administracija koja omogućava takav vid komunikacije sa obveznicima, koji će ubuduće izvršavati svoje obaveze sa nekoliko klikova. Praktično, postajemo pioniri elektronskog poslovanja u RS, sa ciljem, da pojednostavimo i pojeftinimo izvršavanje poreskih obaveza.

Sistem za antikorupciju

Prvi ste u BiH uveli Sistem za upravljanje antikorupcijom.

– Tako je. U prošloj godini smo uspostavili Sistem upravljanja kvalitetom i Sistem upravljanja antikorupcijom prema najnovijim standardima sa ciljem potpunijeg upravljanja poslovnim procesima, i daljeg unapređenja poslovanja i pružanja što kvalitetnijih usluga poreskim obveznicima.

.

Novosti

Povezani članci

Branka Raljić o drugoj sezoni podcasta “Druga strana mene”; Nikola Drobnjak o defektologiji, roditeljstvu i okončanju zlatne karijere (VIDEO)

Nakon uspješne prve sezone Branka Raljić počela je emitovanje druge sezone svog podcasta pod nazivom “Druga strana mene”. U drugoj sezoni podcasta svoju drugu stranu pokazao je poznati šampion kik bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak koji je govorio o defektologiji, maloljetničkoj delikvenciji, borbi protiv nasilja, svojim pobjedama, porazima, podršci, roditeljstvu i okončanju svoje zlatne karijere. […]

Ljevnaić: Jahorina najveći potencijal u regionu (VIDEO)

Direktor Olimpijskog centra Jahorina Dejan Ljevnaić u ekskluzivnom razgovoru za princip.news govori o aktuelnoj zimskoj sezoni na Jahorini. Jahorina jedan od rijetkih evropski ski centara koji su ove zime već 115. dana neprekidno organizuju skijanje. “Volim prirodu, a skijanje je samo jedan dio ljubavi prema prirodi. Skijanje je sastavni dio mog života i filozofija života.”, […]