Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Darko Mladić: Cilj NATO intervencije devedesetih bio širenje do granica Rusije

25 Mart 2024
2 min.
Darko Mladić: Cilj NATO intervencije devedesetih bio širenje do granica Rusije

Pravi cilj intervencije NATO-a na Balkanu devedesetih godina prošlog vijeka nije bila Jugoslavija već širenje bloka do granica Rusije, ocijenio je Darko Mladić, sin srpskog generala Ratka Mladića.


“Moj otac je veoma dobro razumeo šta NATO želi, zašto je došlo do rata na Balkanu i zašto je Jugoslavija razbijena”, rekao je Mladić za RIA “Novosti”.

Prema njegovim riječima, Sjevernoatlantska alijansa planirala je širenje na istok od 1991. godine, a glavni cilj i tada je bila Rusija.

On je podsjetio da je njegov otac svoju profesionalnu vojnu karijeru proveo u najelitnijim jedinicama Jugoslovenske narodne armije i da je bio upoznat sa planovima NATO-a.

“Iz tih planova je bilo jasno da cilj NATO-a nisu Jugoslavija i Balkan. NATO je želeo da poveže severno i južno krilo Severnoatlantske alijanse, koje je bilo geografski razdvojeno pre jugoslovenske krize. Sada vidite da se NATO baza na Kosovu i Metohija zove Bondstil /`vezujući čelik`/. Ovaj naziv su dali da označe čeličnu vezu kada su povezali, odnosno kada su uspeli da ostvare taj cilj”, ukazao je Mladić.

On je istakao da je Rusija bila glavna meta ekspanzije svih ovih godina, a da su ovi prostri bili na početku procesa. “Čini mi se da se ono što je počelo u Jugoslaviji 1991. godine sada završava u Ukrajini”, kaže Mladić.

Mladić je podsjetio da se prvo NATO bombardovanje Srba dogodilo početkom aprila 1994. godine u Republici Srpskoj i da je to bio prvi put da je Alijansa intervenisala na jednoj strani sukoba svojim avionima i pomogla da se zaustavi srpsko napredovanje kada je neprijatelj već bio poražen.

“Sledeći put kada je NATO intervenisao u ratu u Bosni bilo je krajem avgusta 1995. godine, kada je ofanziva oružanih snaga bosanskih muslimana propala. Povod za intervenciju NATO-a bio je izmišljeni događaj”, tvrdi Mladić.

On je napomenuo da je srpska strana optužena za granatiranje građana na pijaci u Sarajevu, iako je bilo jasno da se radi o izmišljotini.

Povezani članci

Sveštenik o roštiljanju za 1. maj, koji je u isti dan kad i Velika srijeda

Veliki broj građana će 1. maja, za Međunarodni praznik rada, provesti u roštiljanju i pretjerivanju u hrani i piću. Međutim, otac Predrag Popović objasnio je na svom Instagram profilu da je 1. maja post jer je tog dana Velika srijeda. – . Ne roštiljaj, već posti! – piše na njegovom profilu. On se osvrnuo i […]

Zašto je genocid nad Srbima, počinjen u dva svjetska rata – istrgnut iz istorije? (VIDEO)

“Ubijajte ih i osvetite im se za Prvi svjetski rat”, “Јednu trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu protjerati”, formule su pod kojim su Nezavisna država Hrvatska i nacistička Njemačka, ubijanjem, klanjem i mučenjem “rješavali srpsko pitanje”. Nad Srbima koji su sa saveznicima u dva svjetska rata svijet oslobađali od najmostruoznijeg porobljavanja – u Drugom svjetskom […]