Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Kovačević: Planirano zakazivanje sjednice za poništavanje Izbornog zakona koji je nametnuo Šmit

11 April 2024
6 min.
Kovačević: Planirano zakazivanje sjednice za poništavanje Izbornog zakona koji je nametnuo Šmit

 Klub SNSD-a i Srpski klub u Parlamentarnoj skupštini BiH planiraju zakazivanje posebne sjednice sa zahtjevom za poništavanje Izbornog zakona kojeg je nametnuo Kristijan Šmit, izjavio je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Radovan Kovačević.


Kovačević je izrazio nadu da će se tom zahtjevu pridružiti i predstavnici opozicije iz Republike Srpske.

“Mi ćemo da uradimo sve što je u našoj moći kako bismo otvorili dijalog, pružili priliku da svi zajedno damo sud i da mi koji smo izabrani od naroda donosimo odluke. Ne možemo nikoga da prisilimo da štiti suverenitet BiH, ako je neko voljan da pruži podršku onima koji gaze i ruše BiH, smatraju da je BiH najgora i najjadnija zemlja u Evropi i svijetu, to ne možemo zaustaviti”, rekao je Kovačević za N1.

On smatra da treba da se pošalje poruka da je BiH zemlja kao i sve druge u svijetu, da može da se kreće ka EU i postane pupopravni član EU.

“Moramo da se podsjetimo da je EU zajednica slobodnih i suverenih zemalja, a da u takvoj zajednici nema mjesta za razne Kristijane Šmitove, lažne monarhe koji donose odluke umjesto predstavnika naroda i građana”, rekao je Kovačević.

On je ukazao da trenutno postoji blokada institucija BiH zbog jednostavnog razloga što su delegati iz Kluba bošnjačkog naroda napustili posljednju sjednicu Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, čime su srušili kvorum za njeno održavanje.

Kovačević je rekao da su time onemogućili da Dom naroda donosi odluke, te blokirali i Dom naroda i Parlamentarnu skupštinu BiH i onemogućili da se kao naredna tačka dnevnog reda razmatraju izmjene Izbornog zakona BiH.

“Takva blokada i onemogućavanje Ustavom određenih institucija za donošenje zakona dovela je i do toga da ilegalac Šmit pokušava da nameće zakone, što je sve prouzrokovalo produbljivanje političke krize u BiH i dovelo do svojevrsne blokade”, pojasnio je Kovačević.

On je podsjetio da je Narodna skupština Republike Srpske dala određeni rok Šmitu da povuče odluke, zatim pozvala Parlamentarnu skupštinu i predstavnike Republike Srpske da predlože određenu vrstu zaključaka.

“Još pozivamo predstavnike druga dva konstitutivna naroda da sjednemo za sto, pregovaramo o zajedničkoj sudbini. Mi smo bili zadovoljni većinom na koji način je to funkcionisalo u proteklih godinu i po dana i to je trebao da bude način na koji smo trebali to da radimo i u narednom periodu”, rekao je Kovačević.

On je napomenuo da poštuje predstavnike drugih naroda i smatra da je samo na toj relaciji, predstavnika nosilaca suvereniteta u BiH, tri ravnopravna konstitutivna naroda moguće donositi odluke koje će definisati sudbinu svih u BiH.

“Defitivno o toj sudbini ne treba da odlučuju neimenovani stranci, to treba da radimo mi. Još imam dozu optimizma da ćemo sjesti i razgovarati, pokušati da nađemo zajednički jezik i pokušati vratiti BiH na onaj kolosijek na kojem smo bili proteklih godinu i po dana i donijeli određene sjajne rezultate za BiH”, rekao je Kovačević.

On je izrazio nadu da će se krenuti u završavanje posla koji je potreban da BiH dobije i pregovarački okvir, da se što je moguće brže vode pregovori sa EU i da BiH postane punopravni član Unije, što nije moguće raditi sa Šmitom.

Kovačević je naglasio da Šmitu nije niko dao legitimitet i da je to put u nestanak u BiH, a sigurno nije put u Evropu i bolji život bilo koga u BiH.

“Šmit je zajedno sa predstavnicima jednog dijela međunarodne zajednice ubjedljivo najveći krivac za trenutnu blokadu i političku krizu. Ne smijemo zaboraviti da je on to uradio poslije dobrog perioda i dan nakon odluke Evropskog savjeta da odobri preporuku Evropske komisije da se otvore pregovori o pristupanju BiH u punopravno članstvo EU”, podvukao je Kovačević.

Prema njegovim riječima, Šmit je to uradio namjerno da bi srušio pozitivan trend i impuls u BiH koji je bio zasnovan na poštovanju Dejtonskog sporazuma, Ustava i ustavnog poretka.

“Nama je problematično sada da nastavimo razgovore sa onim predstavnicima naroda koji imaju istinski demokratski legitimitet, a prihvataju i poštuju takve stvari i koji kažu:
`Veži konja gdje ti aga kaže`. Mi ne vežemo konja gdje nam aga kaže, već tamo gdje nam kaže narod koji nas je izabrao”, rekao je delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Kovačević je naglasio da podržava suverenintet, integritet i Ustav BiH koji kaže da jedino Parlamentarna skupština može da usvaja zakone.

“Svi oni koji poštuju da se to ruši su oni koji ruše BiH i ne treba da upiru prstom u nas”, podvukao je Kovačević.

On je rekao da je evropski put BiH jedini pravi put za zemlju, najveći kohezioni faktor svih njenih naroda i građana, da je to nešto što treba svi da podržavaju.

“To se ne radi na način da se podržava neki stranac koji nema nikakav legitimet, da umjesto nas donosi odluke, niti se to radi na način da se preglasavaju ili ignoriše volja konstitutivnih naroda i predstavnika entiteta u BiH”, istakao je Kovačević.

Govoreći o najavljenom regionalnom bošnjačkom saboru, Kovačević je rekao da to nije nikakav odgovor na održavanje svesrpskog Vaskršnjeg sabora i to ne treba da bude.

Prema njegovim riječima, predstavnici bošnjačkog naroda imaju puno pravo da održavaju sastanke, da razgovaraju o svemu onom što je njihov zajednički interes, razgovaraju o zaštiti svih svojih nacionalnih interesa, nacionalnog identiteta, kulture i svega onoga što je bošnjačkom narodu bitno.

Kovačević je rekao da Republika Srpska apsolutno nema ništa protiv toga, te dodao da bošnjački narod treba da bude zadovoljan, uspješan, koji živi sa Srbima.

“Smatramo da Bošnjaci i Srbi treba da žive zajedno i u Srbiji i u BiH i u Republici Srpskoj i u Federaciji BiH /FBiH/ i u Crnoj Gori i da su to dva, vjerovatno, najbliža naroda koja postoje, tako da treba da imaju dobru saradnju”, naglasio je Kovačević i dodao da svi trebaju da poštuju ustave zemalja.

Prema njegovim riječima, konstitutivni narodi i svi drugi u BiH treba da poštuju Ustav BiH, da se dogovaraju, prave kompromise, konsenzus, da se trude da ne rade ništa jedni protiv drugih, da one stvari o kojima ne mogu da se dogovore ostave za neki drugi period, a da sada zajednički rade na svemu onome što može da donese zajedničku korist za pripadnike sva tri naroda.

Kovačević je istakao da je to jedini jedini pravi pristup, kao i da Republika Srpska nikada nije bili kočnica za tako nešto.

SRNA

Povezani članci

Dodik: Nedeljko Kerić biće prvi gradonačelnik Teslića

Kandidat SNSD-a i partnerskih stranaka za načelnika opštine Teslić na narednim izborima je Nedeljko Kerić iz SNSD-a, a za zamjenika načelnika Slaven Jelić, član SPS-a. Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je na promociji zajedničkih kandidata za načelnika i zamjenika načelnika teslićke opštine da je promjena na čelu ove lokalne zajednice neophodna da bi krenula naprijed, […]

Dodik: Odgađanje sjednice Generalne skupštine potvrda uspjeha naših napora

Predsjednik Repiblike Srpske Milorad Dodik izjavio je da odlaganje sjednice Generalne skupštine UN o rezoluciji o Srebrenici ukazuje da je očigledno da u vezi sa tim postoji kriza predlagača i da su uspjeli napori političkih predstavnika Srba da objasne da bi to mogao da bude veći problem od bilo kakvog rješenja. “Očigledno je da u […]