Ravna planina banerRavna planina baner

Kultura

Otvorena izložba “Tako su govorili naši preci”

17 April 2024
3 min.
Otvorena izložba “Tako su govorili naši preci”

Na Sokocu je otvorena izložba dokumenata “Tako su govorili naši preci” na kojoj su predstavljene fotografije i izjave velikih i slavnih srpskih predaka koje datiraju od Svetog Jovana Vladimira pa sve do blaženopočivšeg mitropolita Amfilohija iz kojih se jasno vidi kakav je bio odnos prema poziciji Srba ne samo u Crnoj Gori, nego i u širem regionu.


Izložba je sinoć otvorena u prostorijama Visoke škole za uslužni biznis na Sokocu u organizaciji Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona.

Predsjednik Srpskog nacionalnog savjeta Crne Gore Momčilo Vuksanović rekao je novinarima da je ova izložba jedan od načina borbe za očuvanje identiteta srpskog naroda u Crnoj Gori, za koju je istakao da je poznato da je oduvijek država srpskog naroda i da želi zajedništvo sa svojim sunarodnicima u Srbiji i Republici Srpskoj.

“Kroz ovu izložbu želimo da osporimo te promovisane falsifikate bivšeg režima u Crnoj Gori, da dokažemo da su svi ti naši preci, ta milenijumska postojanost Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i da autentičnim izjavama poznatih pokažemo da je nesumnjivo Crna Gora srpska država bila i da teži zajedništvu sa Republikom Srpskom i Srbijom”, rekao je Vuksanović.

On je podsjetio da su veliki pritisak međunarodne zajednice i drugih faktora uticali da 2006. godine dođe do izdvajanja Crne Gore iz zajedničke države sa Srbijom, te da je u veoma sumnjivim okolnostima sproveden referendum sa vrlo malom razlikom između glasova “za” i “protiv” samostalnosti.

Vuksanović, koji je i predsjednik Upravnog odbora Konferencije srpskih nacionalnih organizacija iz zemalja regiona i organizator izložbe, istakao je da je u Crnoj Gori formirana organizacija koja se borila za očuvanje Crne Gore u zajedničkoj državi i da je ta borba nastavljana kroz njene aktivnosti od 2006. godine.

Prema njegovim riječima, posebno je bila važna 2023. godina kada je krajem decembra održan popis stanovništva čiji rezultati još nisu izašli, ali u Srpskom nacionalnom savjetu Crne Gore očekuju veći procenat srpskoj pripadnosti naroda u Crnoj Gori, natpolovičnu većinu pripadnosti Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom jeziku, čime bi dobio status službenog jezika.

Profesor Budimir Aleksić sa Instituta za srpsku kulturu iz Nikšića rekao je novinarima da se ovom izložbom kroz izjave, stavove, riječi, zaostavštinu i nasljeđe želi pokazati kontinuitet hiljadugodišnjeg postojanja i trajanja srpskog naroda na prostoru današnje Crne Gore, ali i susjednih oblasti, uglavnom Hercegovine i Skadarskog bazena, što pripada današnjoj Albaniji, te predočiti zajedničko bogato duhovno i kulturno nasljeđe.

“Želimo da pokažemo da je identitet Crne Gore i sva naša istorija srpska, s jedne strane, a, s druge starne, ova izložba je naš odgovor na sve ono što se dešava u Crnoj Gori u posljednjih 20 godina, a to je falsifikovanje istorije Crne Gore, prisvajanje naše istorije, pravno i interpretativno nasilje”, naglasio je Aleksić.

Prema njegovim riječima, riječ je o lažnim, pogrešnim i tendencioznim interpretacijama istorije Crne Gore, koja je eminentno srpska.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica je, pozdravljajući goste iz Crne Gore, naglasio da 80 odsto stanovništva na širem području Glasinca i Romanije potiče sa prostora Crne Gore, te da se i danas sve čini da se ne zaborave korijeni, tradicija i istorija iz tog vremena.

Bjelica je dodao da se narod na slobodarskoj Romaniji, iako je često nalazio u teškoj situaciji, ratovao i stradao, uvijek brinuo šta se dešava u Crnoj Gori, posebno u proteklih nekoliko decenija.

“Sokolac poštuje svoje pretke, tradiciju i nikada neće iznevjeriti i posljednji koji mogu posustati na ovom našem nacionalnom pitanju su ljudi sa Sokoca iz srca Romanije”, poručio je Bjelica.

On je rekao da su organizatori izložbe “Tako su govorili naši preci” juče posjetili Manastir Svetog Georgija na Ravnoj Romaniji i Vojničko spomen-groblje “Novi Zejtinlik”.

SRNA

Povezani članci

Nikol Kidman dobila nagradu za životno djelo

Glumica Nikol Kidman dobila je nagradu za životno djelo Američkog filmskog instututa (AFI), čime je postala prva australijska glumica kojoj je dodijeljena ta nagrada. “Pivilegija je snimati filmove”, rekla je Kidman na ceremoniji dodjele nagrada, prenosi Tanjug pisanje BBC-ija. Glumici filma “Mulen Ruž”, prestižnu nagradu uručila je koleginica i trostruka oskarovka Meril Strip. Ostale zvijezde […]

Rambo Amadeus ima novu pjesmu (VIDEO)

​Antonije Pušić, poznatiji kao Rambo Amadeus, ima novu pjesmu koja nosi naziv “Show Business”. Za potrebe ove numere napravljen je i spot, koji sadrži kadrove iz filmova “Metropolis” (1927.) i “Godzila” (1958.) “U ovoj epohi, koju trenutno živimo, šou biznis je ušao u sve pore društva. Ni biznis, ni politika, ni zdravstvo, ni obrazovanje, ništa […]