Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Putin: Unutrašnji sukob u SR Jugoslaviji 1999. podstican spolja i iznutra

25 Mart 2024
2 min.
Putin: Unutrašnji sukob u SR Jugoslaviji 1999. podstican spolja i iznutra

Unutrašnji sukob koji je doveo do događaja u SR Jugoslaviji /SRJ/ 1999. godine podstican je i iznutra i spolja, izjavio je ruski predsjednik Vladimir Putin.


“Prvi korak je, naravno, bio problem unutrašnjeg sukoba. Neću sada procjenjivati ko je i za šta kriv, ko je kakvim ciljevima težio. To je, svakako, podgrijavano i iznutra i spolja”, istakao je ruski lider u intervjuu za film “Beograd” televizijskog kanala “Rusija”.

Putin je naglasio da je upravo to i “dovelo to takve unutrašnje konfrontacije i suštinski do veoma teškog građanskog rata”.

On je prethodno ocijenio da je bombardovanje SRJ prije 25 godina velika tragedija, te da su dejstva Zapada bila nedopustiva i da su, u suštini, pokrenula rat u Evropi.

Svjetska premijera dokumentarnog filma “Beograd” održana je juče u Ruskom domu, tačno 25 godina nakon što su prve bombe agresora pale na srpsko tlo. Film je istog dana emitovan i na ruskoj državnoj televiziji “Rusija jedan”, piše “Sputnjik”.

U filmu učestvuju očevici i političari, posmatrači i neposredni učesnici tih tragičnih događaja. Film prikazuje njihov odnos prema bombardovanju SRJ.

Osim Putina, u filmu, između ostalih, učestvuju predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, patrijarh moskovski i sve Rusije Kiril, te ministar spoljnih poslova Ruske Federacije Sergej Lavrov.

Vazdušni napadi NATO snaga na Srbiju, odnosno tadašnju SRJ, počeli su 24. marta 1999. godine. Procijenjeno je da je za 78 dana poginulo oko 2.500 civila, među njima 89 dece, a ranjeno oko 6.000 ljudi.

Tokom bombardovanja srušeni su mostovi, uništena infrastruktura, bombardovane škole, zdravstvene ustanove, medijske kuće, ambasada, spomenici kulture, crkve i manastiri, a gotovo da nema grada koji se nije našao na meti NATO bombi.

Odluka o bombardovanju tadašnje SRJ je prvi put u istoriji donesena bez odobrenja Savjeta bezbednosti UN, a naredbu je tadašnjem komandantu savezničkih snaga, američkom generalu Vesliju Klarku, izdao generalni sekretar NATO-a Havijer Solana.

Povezani članci

Sveštenik o roštiljanju za 1. maj, koji je u isti dan kad i Velika srijeda

Veliki broj građana će 1. maja, za Međunarodni praznik rada, provesti u roštiljanju i pretjerivanju u hrani i piću. Međutim, otac Predrag Popović objasnio je na svom Instagram profilu da je 1. maja post jer je tog dana Velika srijeda. – . Ne roštiljaj, već posti! – piše na njegovom profilu. On se osvrnuo i […]

Zašto je genocid nad Srbima, počinjen u dva svjetska rata – istrgnut iz istorije? (VIDEO)

“Ubijajte ih i osvetite im se za Prvi svjetski rat”, “Јednu trećinu pobiti, trećinu pokatoličiti, a trećinu protjerati”, formule su pod kojim su Nezavisna država Hrvatska i nacistička Njemačka, ubijanjem, klanjem i mučenjem “rješavali srpsko pitanje”. Nad Srbima koji su sa saveznicima u dva svjetska rata svijet oslobađali od najmostruoznijeg porobljavanja – u Drugom svjetskom […]