Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, o izborima u Rusiji: I nagradnim igrama mame glasače

20 Mart 2024
4 min.
Srđan Mazalica, poslanik SNSD-a, o izborima u Rusiji: I nagradnim igrama mame glasače

Izborni proces u Rusiji omogućava svim učesnicima, predstavnicima kandidata i političkih partija, te nevladinih organizacija, da permanentno prate glasanje, čak i uz korišćenje video-nadzora na svakom biračkom mjestu, rekao je “Glasu Srpske” poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Srđan Mazalica, koji je bio i posmatrač na izborima u Rusiji.

Navodi da je nastavljena praksa iz vremena “kovida” da izbori u Rusiji traju tri dana te dodaje da su čak organizovane i nagradne igre u kojima su učestvovali oni građani koji izađu na izbore.

– Nagradne igre organizovale su nevladine organizacije, a ne država – rekao je Mazalica i dodao da elektronsko glasanje povećava procenat izašlih birača na izbore u Rusiji.

GLAS: Bili ste posmatrač na izborima u Rusiji. Kako je sve to izgledalo?

MAZALICA: Pratio sam izbore na poziv predsjednika Državne Dume Ruske Federacije, a sva komunikacija se odvijala putem njegove saradnice, koja me zvala i na parlamentarne izbore 2021. godine. Izbore sam pratio u Nižegorodskoj oblasti i u gradovima Nižnjem Novgorodu, Arzamasu, Gorodjecu, Zavolžju i selu Divjejevu, gdje smo obišli manastir u kojem se čuvaju mošti svetog Serafima Sarovskog.

GLAS: Koje sve tehnologije se koriste u glasanju?

MAZALICA: Izbori u Ruskoj Federaciji se sprovode korišćenjem naprednih tehnologija i ispred su BiH, ali i iznad evropskog prosjeka. Povećao se procenat birača koji glasaju putem interneta (daljinski) u odnosu na parlamentarne izbore 2021. godine, koje sam takođe pratio, a posebno je taj broj povećan u Moskvi. Veliki broj biračkih mjesta u većim sredinama koristi i skenere. Dakle nisu pokrili sva biračka mjesta sa skenerima i oni im služe zapravo da olakšaju proces prebrojavanja tamo gdje ima više birača. Njih sam uočio u većim sredinama, a u manjim gradovima i selima nisam. Na izbornim mjestima u manjim gradovima i selima smo takođe sretali posmatrače u ime različitih stranaka. Ali često su ti posmatrači išli sa mobilnim timom, a na biračkom mjestu su ostajali posmatrači centralne nižegorodske izborne komisije.

GLAS: Da li su izborna pravila rigorozna?

MAZALICA: Imali smo sastanak sa predstavnicima kandidata i svi su bili zadovoljni izbornim procesom. Nisu imali zamjerki. Postoje određene dileme zašto su diskvalifikovani pojedini kandidati te je izbor sužen na samo četiri. Ruski zakon, pored toga što zadaje strože kriterijume za predsjedničke kandidate u smislu minimalnih godina starosti i minimalnog broja godina provedenih u Rusiji prije kandidature, traži i broj potpisa iz više od 57 od 89 oblasti Ruske Federacije, ali tako da predstavljaju natpolovičnu većinu birača i to 100.000 za kandidate koje predlažu političke stranke, a 300.000 za nezavisne kandidate. Ovo znači da je nezavisni kandidat Vladimir Putin imao više posla. Ovakvi kriterijumi osiguravaju da budući predsjednik ima ravnomjernu podršku iz cijele države i može da obezbijedi nacionalno jedinstvo. Kritičari sužavanja liste prijavljenih kandidata sa 33 na četiri trebalo bi da znaju da u SAD u pravilu postoje samo dva kandidata. Budući da su sva četiri kandidata, koja dolaze iz četiri velike i patriotske stranke koje nisu marionete zapadnog uticaja, imali približne stavove kada je riječ o sukobu u Ukrajini, nije se očekivao zaokret ruske politike u tom smislu. U svakom slučaju ubjedljiva pobjeda favorita izbora i aktuelnog predsjednika Putina potvrdila je da građani Rusije smatraju opravdanim njegove poteze.

GLAS: Kako ocjenjujete sam izborni proces u Rusiji?

MAZALICA: Izbori su bili fer i transparentni i omogućavaju postizanje velikog povjerenja javnosti u sam proces, a veliki broj posmatrača iz različitih sfera života i različitih zemalja i kontinenata je trebalo da obezbijedi uvjerenje širom svijeta da izabrani predsjednik i ono šta on radi uživa povjerenje ruskog naroda i birača. Svakako treba primijetiti da je radi visoke izlaznosti i visokog legitimiteta budućeg izabranog predsjednika nastavljena praksa iz vremena “kovida” da izbori traju tri dana. Organizovane su čak i nagradne igre u kojima su učestvovali oni građani koji izađu na izbore, ali zvanično to su organizovale nevladine organizacije, a ne država. Elektronsko glasanje ima svakako za cilj povećanje procenta izašlih birača. Budući da izbori traju tri dana, a broj birača po svakom biračkom mjestu je oko 1.000, nije bilo velikih gužvi, što je dodatno motivisalo birače da glasaju uz trošenje minimalnog vremena. Na nekim mjestima su se članovi komisije maksimalno angažovali u mobilnim timovima, od stana do stana i od kuće do kuće i hvalili velikom izlaznošću. Stekli smo utisak da su to radili samoinicijativno.

Istraživanja

GLAS: Nije bilo nikakvih iznenađenja kada je riječ o rezultatima izbora?

MAZALICA: Prve rezultate smo saznali u nedjelju uveče. Niko nije bio iznenađen. Sva istraživanja su predviđala ubjedljivu pobjedu aktuelnog predsjednika Rusije Vladimira Putina.

Povezani članci

LJubojević: Masakr u Dobrovoljačkoj detaljno planiran i organizovan

Činjenica da je pravosudnim institucijama BiH bilo potrebno punih 30 godina da podignu optužnicu za ratni zločin za događaje u sarajevskoj Dobrovoljačkoj ulici, ne uliva nadu da će porodice žrtava dobiti satisfakciju u konačnom ishodu. Kaže ovo u intervju za “Glas Srpske” načelnik Odjeljenja za memorijalizaciju, kulturu sjećanja i pamćenja u Republičkom centru za istraživanje […]

Šehovac: Stranci nijemi na otimanje srpske zemlje u Sarajevu

Imovina Srba u sarajevskim opštinama ponovo je meta otimanja od strane tamošnjih vlasti, a u rješavanje ovog problema treba da se uključi Parlament BiH i međunarodna zajednica, koja se toliko kune u zaštitu privatne imovine, rekao je predsjednik Udruženja “Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac. Šehovac je u intervjuu “Glasu” povodom konstantnih upozorenja […]