Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Cvijanović: Srbi žele živjeti u miru, razvijajući svoje institucije

19 Avgust 2022
2 min.
Cvijanović: Srbi žele živjeti u miru, razvijajući svoje institucije

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas u Sarajevu, gdje je prisustvovala obilježavanju slave Hrama Preobraženja Gospodnjeg u Pofalićima, da Srbi žele da žive u miru, razvijajući svoje institucije i sarađujući sa Srpskom pravoslavnom crkvom.


Cvijanovićeva je rekla da su okupljanje oko poruka koje stoje iza velikih praznika, oko naučenog iz prošlosti i ciljeva u budućnosti, siguran put u prosperitetnu budućnost.

“Želimo da sarađujemo i sa nevladinim udruženjima i sa svima koji danas čine našu zajednicu, a to je Republika Srpska”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je izrazila zadovoljstvo što već drugi put prisustvuje obilježavanju slave ovog hrama.

“Ovo je znak podrške našim ljudima, doduše, onim malobrojnim koji su ostali da žive u sarajevu, ali isto i našim ljudima iz Istočnog Sarajeva koji vode računa i o potrebama Crkve ovdje”, rekla je Cvijanovićeva novinarima nakon liturgije i slavskog obreda.

Ona je zahvalila i sveštenstvu koje, kako je rekla, vodi računa o Srbima bez obzira gdje žive.

“Malo je Srba koji su ostali u Sarajevu da žive. Uglavnom su oni otišli sa svojim porodicama negdje daleko ili su na teritoriji Republike Srpske. To ne umanjuje našu potrebu da smo uvijek sa njima”, rekla je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva će danas i u Rogatici prisustvovati obilježavanju slave opštine i svečanoj sjednici.

Hram Svetog Preobraženja u Sarajevu danas je obilježio krsnu slavu, a kum slave ove godine je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Hram je 8. septembra 1940. godine osveštao NJegova svetost patrijarh srpski Gavrilo, uz prisustvo brojnih vladika, 50 sveštenika, visokih zvanica i 50.000 vjernika. Od tada je svake godine u tom hramu proslavljano Preobraženje kao hramovna krsna slava.

Srpska pravoslavna crkva /SPC/ danas obilježava praznik Preobraženja Gospodnjeg, koji je posvećen sjećanju na događaj Hristovog preobraženja na gori Tavor, kada on najavljuje svoje stradanje i slavu.

SRNA

Povezani članci

U Sarajevu sin zapalio oca i pobjegao, policija traga za njim

 U sarajevskom naselju Buća Potok prije nešto više od sat odigrala se prava drama kada je jedna osoba zapalila drugu.  Kako je potvrđeno iz MUP-a jedna osoba pri tome je dobila teške tjelesne povrede opasne po život, a počinioc se udaljio s mjesta zločina i za njim se još uvijek traga. “O svemu je obavješten […]

Dodik: Raspala se spoljna politika BiH

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je izjava ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković u vezi sa referendumom o priključenju Rusiji četiri oblasti u Ukrajini dokaz da se spoljna politika BiH raspala. “Spoljna politika BiH se isključivo vodi u Presjedništvu BiH. Ja kao član ovog tijela nisam obaviješten ni o […]