Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Grubo i bez dokaza: SZO zabrinuta zbog oštrih mjera protiv omikrona u pojedinim državama

30 Novembar 2021
1 min.
Grubo i bez dokaza: SZO zabrinuta zbog oštrih mjera protiv omikrona u pojedinim državama

Prvi čovek Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Tedros Adhanom Gebrejesus izrazio je danas zabrinutost zbog toga što neke zemlje uvode opšte restrikcije protiv širenja varijante omikron korona virusa koje, kako kaže, nisu neophodne i kojima se nepravedno kažnjavaju afričke zemlje.

“Dobro razumem zabrinutost svih zemalja i potrebu da zaštite svoje građane od varijante koju još uvek ne razumemo u potpunosti. Ali podjednako sam zabrinut zato što nekoliko država članica uvode grube, opšte mere koje same po sebi nisu zasnovane na dokazima niti efikasne i koje će samo pogoršati nejednakost”, rekao je Tedros Adhanom Gebrejesus, generalni direktor SZO, prenosi Rojters.

Omikron varijanta korona virusa je prvi put prijavljena u jugu Afričkog kontinenta pre nedelju dana što je izazvalo globalnu uzbunu i dovelo do zabrana putovanja.Pored toga, vest o širenju novog soja virusa je istakla u prvi plan nesrazmeru između masovnih kampanja za vakcinaciju u bogatim zemljama i na sporadičnu vakcinaciju u zemljama u razvoju.

Prvi čovek SZO pozvao je 194 zemlje članice da se drže “racionalnih, proporcionalnih” mera.”Još imamo više pitanja nego odgovora”, poručio je Tedros povodom ozbiljnosti omikron soja i efikasnosti vakcina, preneo je Tanjug.

Povezani članci

Makron: Evropa može da umre

Evropa će se suočiti sa velikim rizicima od slabljenja narednih godina, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron. “Veliki je rizik od slabljenja, pa čak i nestanka Evrope, u narednim godinama. Moramo biti jasni – Evropa je smrtna i može da umre”, rekao je Makron u obraćanju na Univerzitetu Sorbona. On je istakao da Evropa treba […]

Više od  3.100 stranih plaćenika na ukrajinskoj strani

 Više od 3.100 stranih plaćenika ratuje na strani Ukrajine i većina dolazi iz SAD i Kanade, saopšteno je iz pres-službe ruske Istražne komisije. “Istražioci imaju informacije o više od 3.100 stranih plaćenika koji učestvuju u borbenim aktivnostima na ukrajinskoj strani, od kojih su većina iz SAD, Kanade, Britanije i Gruzije”, navodi se u saopštenju. U […]