Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Istočno Sarajevo: Za tri mjeseca smanjenje krivičnih djela za 14 odsto

11 April 2024
3 min.
Istočno Sarajevo: Za tri mjeseca smanjenje krivičnih djela za 14 odsto

Načelnik Policijske uprave Istočno Sarajevo Branislav Šehovac izjavio je da na ovom području u prvom kvartalu bilježe smanjenje ukupnog broja krivičnih djela, te da nisu imali krivičnih djela sa većim stepenom društvene opasnosti niti protiv života i tijela.

Na području u nadležnosti Policijske uprave Istočno Sarajevo u protekla tri mjeseca evidentirana su 123 krivična djela, što je za 14 odsto manje u odnosu na isti period prošle godine.

“Zajedno sa drugim organima, komunalnom policijom, poreskom inspekcijom, ali i samostalno ćemo sprovoditi određene akcije i aktivnosti u narednom periodu i u skladu sa našim planovima raditi na poboljšanju stanja javnog reda i mira, bezbjednosti saobraćaja i kriminaliteta”, naveo je Šehovac na konferenciji za novinare.

Šehovac je istakao da je zimska turistička sezona na Jahorini protekla bezbjedno i kada se sagledaju svi pokazatelji, da je stanje bezbjednosti na području Policijske uprave Istočno Sarajevo stabilno i zadovoljavajuće.

Pomoćnik načelnika Policijske uprave Istočno Sarajevo Mirela Tanić rekla je da su pripadnici Uprave u protekla tri mjeseca evidentirali 123 krivična djela, a nadležnom tužilaštvu podneseno 113 izvještaja o počinjenim krivičnim djelima protiv 118 lica.

Ona je navela da je riječ o 104 krivična djela opšteg kriminaliteta, osam krivičnih djela privrednog kriminaliteta, šest iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, dva krivična djela u vezi sa opojnim drogama i tri krivična djela iz Krivičnog zakona BiH.

Govoreći o krivičnim djelima u vezi sa drogom, Tanićeva je navela da je riječ o neovlaštenoj proizvodnji i prometu droge i omogućavanju uživanja droge, te da je za tri mjeseca pronađeno i oduzeto 129,52 grama marihuane, 149 grama spida, 136 komada ekstazija, 17,6 grama kokaina i 12,72 grama heroina.

Tanićeva je poručila da u proteklom periodu nije bilo težih krivičnih djela, te da je stanje kriminaliteta na zadovoljavajućem nivou.

Načelnik Sektora policije Policijske uprave Istočno Sarajevo Milan Čvoro rekao je da su pripadnici Uprave u prva tri mjeseca evidentirali 95 narušavanja javnog reda i mira, što je za 17,3 odsto više nego u uporednom periodu prošle godine.

“Policijski službenici su podnijeli 14 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka i uručili 103 prekršajna naloga protiv 117 lica, od čega je 25 povratnika u izvršenju prekršaja”, rekao je Čvoro i dodao da su najčešći prekršaji tuča, fizički napadi i vrijeđanje, ali da narušavanja javnog reda i mira u većem obimu nije bilo.

Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, Čvoro je naveo da su se u protekla tri mjeseca dogodilo 154 saobraćajne nezgode, za 1,9 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine, te da su smrtno stradala tri lica.

Čvoro je naveo da su u saobraćaju poginula dva vozača i jedno dijete, dok u uporednom periodu prošle godine nisu imali poginulih lica.

On je naglasio da je oduzeto pet putničkih motornih vozila višestrukim povratnicima u izvršenju prekršaja iz ove oblasti, a prema kojima nije postignuta svrha kažnjavanja, od kojih je jedno vozilo trajno oduzeto i biće predato Agenciji za upravljanje oduzetom imovinom Republike Srpske.

Prema njegovim riječima, u narednom periodu policijski službenici Policijske uprave Istočno Sarajevo nastaviće sa sprovođenjem pojačanih akcija, kontrole učesnika u saobraćaju prateći analitičke izvještaje, kako uzroka, tako i mjesta nastanka saobraćajnih nezgoda.

“Posebnu pažnju ćemo obratiti na sankcionisanje učesnika u saobraćaju sa akcentom na teže prekršaje – neprilagođena brzina uslovima puta, prvenstvo prolaza, kao i upravljanje pod dejstvom alkohola”, poručio je Čvoro.

On je dodao da je u prethodnom periodu postavljen i deveti stacionarni radar na području Uprave u mjestu Rogoušići, opština Pale, a u upotrebi su svi mobilni radarski sistemi.

SRNA

Povezani članci

Krstović: Prekomjerna upotreba tehnologije može negativno uticati na razvoj djece

Defektolog Anja Krstović izjavila je da se savremeni svijet sve više suočava sa fenomenom “ekranizma, odnosno prekomjerne upotrebe tehnologije, što može negativno uticati na neurokognitivni razvoj djece, izazivajući socijalne poremećaje i poteškoće u interakciji s okolinom, kada je neophodno što prije potražiti pomoć stručnjaka. Krstovićeva je za Srnu rekla da u svijetu roditeljstva, postoji širok […]

Donirana oprema transfuziologiji bolnice “Srbija”

Medicinska oprema koju je za potrebe Službe za transfuziologiju bolnice “Srbija” doniralo udruženje Srba Sarajevsko-romanijske regije iz Kanade promovisana je danas u Istočnom Sarajevu. Šef Službe za transfuziologiju Jelena Stojanović-Lukić rekla je da su dobili tri terenska ležaja, brze i pouzdanije hemoglobinometre, uređaj “siler” koji se može koristiti i na terenu i u službi, kao […]