Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

Nakon ruske ofanzive, Ukrajini bi mogao ostati samo Kijev

29 April 2024
1 min.
Nakon ruske ofanzive, Ukrajini bi mogao ostati samo Kijev

Aktivna ofanziva ruskih oružanih snaga mogla bi dovesti do toga da Ukrajini ostane samo Kijev – upozorava američki analitičar Lorens Vilkerson.

Ruska vojska je preuzela inicijativu i prilično uspješno napreduje u nekoliko pravaca, potiskujući ukrajinske snage.

Vilkerson ocjenjuje da je ruska vojska nadmoćnija od ukrajinske te da bi ofanziva ruskih oružanih snaga mogla da liši Ukrajinu mnogih gradova.

Istovremeno, američka pomoć Oružanim snagama Ukrajine više neće pomoći jer se situacija dramatično promijenila u odnosu na prošlu godinu.

Vilkerson navodi da je ruska vojska “postigla dobar tempo”, i ako ne bude zaustavljena – i Odesa će doći pod rusku kontrolu.

“Što duže SAD budu istrajavale u podršci Ukrajini, kada ona očigledno gubi, veća je vjerovatnoća da od nje neće ostati ništa osim Kijeva, gdje sjedi predsjednik /Vladimir/ Zelenski” – ističe Vilkerson, a prenose “Fakti”.

SRNA

Povezani članci

Slovački premijer ranjen u pucnjavi poslije sjednice Vlade; Napadač uhapšen

Slovački premijer Robert Fico ranjen je u pucnjavi poslije sjednice vlade koja je održana u gradu Handlova, na oko 150 kilometara sjeveroistočno od Bratislave. Fico je helikopterom prebačen u bolnicu u Bansku Bistricu. Policija uhapsila napadača. Na Fica je pucano kada je, poslije sastanka, izašao da se pozdravi sa okupljenim građanima. Slovački portal Pravda piše […]

Savjet bezbjednosti UN-a o situaciji u BiH

Savjet bezbjednosti UN održaće danas redovnu polugodišnju debatu o situaciji u BiH. Sjednica će početi u 16.00 časova po srednjeevropskom vremenu, najavljeno je u zvaničnom rasporedu objavljenom na internet stranici Savjeta bezbjednosti UN. Vlada Srpske dostavila je ranije svoj izvještaj sa posebnim osvrtom na posljedice eventualnog usvajanja rezolucije o Srebrenici u Generalnoj skupštini UN. Prethodni, […]