Ravna planina banerRavna planina baner

Svijet

NATO se na istoku Evrope sprema za mogući sukob sa Rusijom

28 Mart 2024
1 min.
NATO se na istoku Evrope sprema za mogući sukob sa Rusijom

 Iz ruskog Ministarstva spoljnih poslova ocijenjeno je da aktivnosti NATO saveza u istočnoj Evropi i crnomorskom regionu imaju za cilj pripremu za potencijalni sukob sa Rusijom.


“Takve aktivnosti članica NATO-a su provokativne, pogoršavaju vojnu napetost duž naših granica i stvaraju dodatne prijetnje po bezbjednost Rusije”, rekli su iz ruskog spoljnih poslova za “Sputnjik”.

Iz Ministarstva ističu da “sve ovo ima za cilj pripremu blokovskih saveznika za potencijalni sukob” sa Rusijom.

“Pratićemo šta se dešava u Rumuniji, procijeniti rizike koji se pojavljuju i uzeti ih u obzir tokom vojnog planiranja”, napominju iz Ministarstva spoljnih poslova.

Rumunske vlasti najavile su ranije spremnost da ulože 2,7 milijardi dolara u modernizaciju vazduhoplovne baze “Mihail Kogalničeanu” u oblasti Konstance.

U bazi će biti podignut vojni kamp u kojem će biti smještene porodice 10.000 vojnih lica, a u planu je i stvaranje urbane infrastrukture. Pokrenuti su radovi u južnom dijelu budućeg vojnog kampa, gdje se sada grade pristupni putevi i snažna električna mreža. 

SRNA

Povezani članci

Makron: Evropa može da umre

Evropa će se suočiti sa velikim rizicima od slabljenja narednih godina, izjavio je francuski predsjednik Emanuel Makron. “Veliki je rizik od slabljenja, pa čak i nestanka Evrope, u narednim godinama. Moramo biti jasni – Evropa je smrtna i može da umre”, rekao je Makron u obraćanju na Univerzitetu Sorbona. On je istakao da Evropa treba […]

Više od  3.100 stranih plaćenika na ukrajinskoj strani

 Više od 3.100 stranih plaćenika ratuje na strani Ukrajine i većina dolazi iz SAD i Kanade, saopšteno je iz pres-službe ruske Istražne komisije. “Istražioci imaju informacije o više od 3.100 stranih plaćenika koji učestvuju u borbenim aktivnostima na ukrajinskoj strani, od kojih su većina iz SAD, Kanade, Britanije i Gruzije”, navodi se u saopštenju. U […]