Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Pale: Potpisani ugovori sa 30 korisnika o dodjeli plastenika

18 Mart 2024
2 min.
Pale: Potpisani ugovori sa 30 korisnika o dodjeli plastenika

Načelnik opštine Pale Boško Jugović potpisao je danas ugovore sa 30 poljoprivrednih proizvođača koji su ostvarili pravo na plastenike od 50 i 100 metara kvadratnih dodijeljene po javnom pozivu ove lokalne zajednice, ukupne vrijednosti 85.000 KM.

Jugović je rekao novinarima da je 20 korisnika uzelo plastenik od 50 metara kvadratnih, a njih deset od 100.

On je podsjetio da je ova lokalna zajednica kroz ciklus podsticaja u poljoprivredi, u prethodnih nekoliko godina dodijelila 300 plastenika za unapređenje proizvodnje zdrave hrane u ruralnim područjima.

Jugović je dodao da su vodili računa o kategorijama kojima dodjeljuju plastenike, pa su uključene višečlane porodice, socijalno ranjive kategorije, s tim da dio sredstava obezbjeđuju korisnik, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i opština.

On je naveo da, osim plastenika, oprema obuhvata sistem za navodnjavanje, ventilaciju, te se nada će proizvođači višak proizvoda plasirati i na tržište kako bi dodatno zaradili.

Željka Pejović iz Poljoprivrednog klastera SRP rekla je da i ove godine realizuju projekat Međunarodnog fonda za razvoj poljoprivrede /IFAD/ u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i opštinama za dodjelu plastenika poljoprivrednim proizvođačima koji se bave ovim sektorom proizvodnje.

Ona je dodala da je projektom obuhvaćeno 190 korisnika iz devet opština Sarajevsko-romanijske regije, i da ukupna ulaganja resornog ministarstva iznose 190.000 KM.

“Ovaj projekat ukupno je koštao 500.000 KM, u okviru kojeg će se raditi i praktične i teorijske obuke za poljoprivredne proizvođače, te biti angažovan stručni konsultant”, istakla je Pejovićeva.

Ona je naglasila da je kroz projekte u prethodnih nekoliko godina na području Sarajevsko-romanijske regije dodijeljeno više od 700 plastenika.

Načelnik opštinskog Odjeljenja za privredu i društvene djelatnosti opštine Pale Miodrag Plakalović rekao je da se, u okviru planiranih budžetskih sredstava, i ove godine realizuje podjela plastenika uprkos teškim ekonomskim prilikama.

On je najavio da će biti organizovane edukacije i stručno osposobljavanje poljoprivrednih proizvođača kako komercijalnih gazdinstava, tako i nekomercijalnih, te istakao da lokalna zajednica ima dobru saradnju sa resornim ministarstvom kada je riječ o realizaciji programa podsticaja za poljoprivredu.

Plakalović kaže da opština Pale u planu ima da podijeli i 300 sjemenskih paketa za šta je javni poziv raspisan, kao i 1.500 sadnica voća.

SRNA

Povezani članci

U Palama prikupljeno 55 doza krvi

U akciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije danas je prikupljeno 55 doza dragocjene tečnosti. Predsjednik Udruženja Gospava Pejić izjavila je novinarima da je ova akcija bila uspješna i da se prijavilo 75 davalaca, među kojima je njih deset prvi put dalo krv. Pejićeva je navela da češće rade akcije zbog nadolazećih praznika, a svaka […]

U Bolnici “Srbija” održana edukacija laboratorijskih i sanitarnih zdravstvenih profesionalaca

U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu održana su predavanja na kojima se govorilo o pravilnom uzorkovanju u laboratorijskoj medicini, uticaju hemolize na laboratorijske testove i pravilnom odlaganju infektivnog otpada. Predavanjima su prisustovali laboratorijski i sanitarni zdravstveni profesionalci BiH. Glavna sestra Službe medicinske biohemije i hematologije Bolnice “Srbija” koja je ujedno i član Predsjedništva asocijacije Mila […]