Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Patrijarh Porfirije: Zvonik Saborne crkve u Beogradu 180 godina blagosilja grad

27 Oktobar 2021
1 min.
Patrijarh Porfirije: Zvonik Saborne crkve u Beogradu 180 godina blagosilja grad

Njegova svetost patrijarh srpski Porfirije objavio je na “Instagramu” video sa istorijom zvonika stare Saborne crkve u Beogradu, za koji je istakao da punih 180 godina krstonosno krasi i blagosilja prijestoni grad Beograd.


Patrijarh je u tekstu pojasnio i šta znače zagonetni pozlaćeni ukrasi i simboli na visokoj kupoli ovog zvonika koji se, zahvaljujući savremenim tehničkim mogućnostima snimanja, sada mogu vidjeti i izbliza.

Na sjevernoj strani predstavljen je, kako je naveo, grb Beogradske mitropolije, a na istočnoj ukršteni kneževski skiptar i arhijerejsko žezlo, simboli srpske svetovne i duhovne vlasti.

Dok je na južnoj strani predstavljen grb Kneževine Srbije, na zapadnoj je razlistali Krst pobjede u oblacima, kakav se ukazao Svetom Caru Konstantinu.

“Svaki od ovih simbola je ovenčan lovorovim vencem, koji simboliše Slavu Božju”, napisao je patrijarh na Instagramu.

SRNA

Povezani članci

Brnabićeva raspisala lokalne izbore za 2. jun

 Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić raspisala je danas lokalne izbore u Srbiji za 2. jun. Brnabićeva je rekla da će izbori biti održani u 66 jedinica lokalne samouprave i biće održani na isti dan kao i za odbornike u Skupštini grada Beograda. Ona je u Domu Skupštine istakla da je dogovor političkih aktera koji je […]

Mjesec od nestanka Danke Ilić: Hronologija slučaja koji je potresao region

Danas se navršava mjesec dana od nestanka dvogodišnje Danke Ilić u okolini Bora. Istraga u ovom slučaju još uvijek traje. Djevojčica je nestala kada je sa bratom i majkom bila u Banjskom Polju u okolini Bora. Kako je majka ispričala, djevojčica je nestala kada se okrenula da drugom djetetu da vode. Nestanak je ubrzo prijavljen policiji […]