Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Popusti spas dok cijene divljaju

16 Mart 2023
3 min.
Popusti spas dok cijene divljaju

Personalizovane kartice za najranjivije kategorije društva, na osnovu kojih bi građani mogli ostvariti popuste na raznu robu i usluge, olakšale bi život i podigle standard ove populacije koja smatra da bi Srpska što prije trebalo da se ugleda na susjednu Srbiju, u kojoj primjena tih benefita kreće na jesen.

Naime, Srbija je s ciljem povećanja standarda penzionera i drugih ranjivih kategorija stanovništva odlučila da izradi kartice na osnovu kojih će njihovi vlasnici moći da ostvare popuste u supermarketima, turističkim agencijama, servisima, zanatskim radnjama, ustanovama kulture i slično. Prijave za izradu kartica, na koje će pravo imati korisnici penzija, novčanih naknada za pomoć i njegu drugog lica, kao i korisnici privremenih naknada na osnovu druge i treće kategorije invalidnosti, u toj zemlji počele su juče, a istovremeno je krenula i evidencija privrednih subjekata koji su spremni da penzionerima daju popuste. I jedni i drugi prijavljuju se tamošnjim filijalama fonda PIO, a ostvarivanje navedenih beneficija biće moguće od 1. oktobra.

Građani Srpske pozdravljaju ovu ideju Srbije i navode da bi ovako nešto trebalo da postoji i u Srpskoj.

Predsjednik Udruženja penzionera RS Ratko Trifunović kaže za “Glas” da bi uvođenje ovih kartica bilo više nego odlično.

– Na prvom sastanku sa novoizabranim resornim ministrom Danijelom Egićem predložićemo da se Srpska o tom pitanju ugleda na našu maticu Srbiju, da se i kod nas pokuša uraditi ista stvar – priča on.

Trifunović ističe da populacija penzionera u mnogim sredinama Srpske i sada ostvaruje određene beneficije pri kupovini robe i lijekova.

– Pojedini supermarketi i apoteke određenim danima u sedmici ili mjesecu penzionerima daju popust od deset odsto na kupovinu, što je sjajno, ali bi bilo daleko bolje ako bi to bilo pravilo i kada bi popuste mogli ostvariti svuda. Nadam se da ćemo naići na razumijevanje naše Vlade i to sjajno rješenje Srbije prepisati i sprovesti u praksu kod nas jer bi to u velikoj mjeri uticalo na bolji standard penzionera – smatra Trifunović.

Apel Vladi Srpske da razmisli o uvođenju kartica za najranjiviju kategoriju građana uputili su i iz Saveza udruženja za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima RS “MeNeRaLi”.

– To bi bio značajan pomak u pravima koja naši korisnici ostvaruju jer bi kartice olakšale život koliko-toliko našim porodicama i omogućile im da sebi priušte neku uslugu ili proizvod koji inače ne mogu – rekla je predsjednica ovog saveza Tatjana Spasojević.

Predsjednica dobojskog Udruženja građana, koje se bori za zaštitu prava potrošača, “ToPeer” Snežana Šešlija kaže da je zbog globalne inflacije i brojnih talasa poskupljenja hrana postala luksuz za dio stanovnika Srpske.

– Dolazimo u situaciju da ljudi više ne preživljavaju, već su u fazi da bukvalno ne znaju kako će dočekati sutra. Vlada će morati učiniti nešto da se situacija stabilizuje, a te kartice bi bile dobro rješenje. Već duže od dvije godine se borimo da u Zakon o zaštiti potrošača uđe i kategorija “zaštićeni potrošač”, to je nešto slično i nadam se da će nešto od toga ugledati svjetlo dana – rekla je Šešlija.

Trebinje pionir

Grad Trebinje u oktobru 2020. godine prvi je u Srpskoj otvorio prodavnicu za penzionere koji pri kupovini ostvaruju određeni popust, a procenat zavisi od primanja najstarijih građana.

– Od otvaranja do danas penzionerima smo izdali više od 2.000 kartica, a prosječan popust koji oni ostvaruju pri kupovini je oko 40 odsto. Na našim rafovima ima oko 70 prehrambenih proizvoda i penzionerska populacija kod nas redovno pazari. U ovo vrijeme globalne inflacije i poskupljenja svih vrsta robe otvaranje prodavnice je bilo pun pogodak – rekao je direktor trebinjskog Agrarnog fonda, u sklopu kojeg posluje prodavnica, Veselin Dutina.

Povezani članci

Krečenje stana od 50 kvadrata oko 600 maraka

Stanovnici Srpske koji se ovog proljeća upuste u renoviranje kuće ili stana samo za usluge krečenja moraće izdvojiti i 20 odsto više novca nego lani, a rast troškova natjerao je i druge majstore da promijene cjenovnike. Krečenje je jedan od osnovnih proljetnih radova u kući, a za osvježenje prostorije od 50 kvadrata u najvećem gradu […]

Nevjerovatno: U ovom gradu u BiH ima čak 150 milionera

Predsjednik Upravnog odbora Fondacije preduzetnika u BiH Samir Vildić, iznio je jedan nevjerovatan podatak. Kako je rekao, u Živinicama živi više od 150 milionera, dok je Kakanj grad sa više od 40 milionera. Prema njegovim riječima, statistički (odnosno procentualno prema broju stanovnika) Živinice imaju mnogo više milionera nego Berlin, odnosno imaju isto milionera kao jedan […]