Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

SDS podijeljen zbog kandidata za člana Predsjedništva BiH

26 Maj 2022
3 min.
SDS podijeljen zbog kandidata za člana Predsjedništva BiH

Predsjedništvo SDS-a, na sjednici koja je zakazana za ponedjeljak, trebalo bi da izađe sa imenima kandidata za funkcije člana Predsjedništva BiH i ono što je izvjesno jeste da će Glavni odbor stranke na sjednici u prvoj polovini juna morati da odluči da li će u ovu trku ići Milan Miličević, načelnik opštine Teslić, ili Mirko Šarović, predsjednik stranke.

U ovom trenutku nije isključena mogućnost da samo članstvo predloži kandidata, što je i statutarna odredba ove stranke koja se nije uvijek poštovala, a i predstavnici opštinskih odbora imaju mogućnost da na samoj sjednici predlože nekog od kandidata za funkciju člana Predsjedništva BiH.

Zoran Latinović, generalni sekretar SDS-a, potvrdio je da će sjednica Predsjedništva SDS-a biti održana u ponedjeljak, te da je moguće da se izađe sa imenima kandidata, ali da ipak konačnu riječ daje Glavni odbor ove stranke, čiji je sastanak preliminarno planiran za 5. jun.

“Predsjedništvo SDS-a će odlučiti kada će biti održana sjednica Glavnog odbora i sa kojim dnevnim redom. U svakom slučaju, biće održana u prvoj polovini juna, jer već od 22. juna počinju teći rokovi Centralne izborne komisije BiH za dostavljanje lista i imena kandidata”, rekao je Latinović.

Iz nekoliko izvora nam je potvrđeno da su kandidaturi najbliži Miličević i Šarović te da unutar samog SDS-a još nema dogovora u vezi s tim pitanjem, zbog čega se na terenu aktivno lobira za jednog ili drugog kandidata.

“Predsjedništvo stranke je više naklonjeno Šaroviću, ali podrška u Glavnom odboru je na strani Miličevića. Situacija se može promijeniti za dan s obzirom na to šta se dešava u stranci pa i to da se njih dvojica dogovore ko će biti kandidat. Članstvo hoće Miličevića i više je za njega, ali su funkcioneri stranke na strani Šarovića”, ispričao je izvor “Nezavisnih novina“.

Isti izvor navodi da se u javnosti mogu čuti i imena nekih drugih potencijalnih kandidata, ali da se zasad u samoj stranci “vaga” između dva imena, odnosno između Miličevića i Šarovića, te da treći tu nema šanse, osim ako bi svi stali iza tog trećeg, što je gotovo nemoguće očekivati.

Miličević nam je rekao da bi najbolje bilo da članstvo i opštinski odbori predlože kandidata te da je tako Statutom SDS-a i definisano te da to potvrdi Glavni odbor koji donosi odluke o najvažnijim pitanjima.

“I na sjednici Glavnog odbora mogu predložiti kandidata. Predsjedništvo SDS-a će sigurno dati svoj stav, u stvari može i ne mora dati svoj stav, jer je on savjetodavan, a odluku donosi Glavni odbor, gdje su predstavnici opštinskih i gradskih odbora. To je statutarna odredba i nije uvijek tako bilo”, rekao je Miličević.

Još ranije, Miličević je isticao da je SDS odavno, i to početkom godine, trebalo da izađe sa imenom kandidata kako bi imao vremena da se posveti kampanji i da ga javnost upozna, međutim sa njegovim mišljenjem nisu se slagali u SDS-u, u kojem će, kako stvari sada stoje, kao i pred svake izbore i kandidature biti veoma burno.

SDS-ovog kandidata podržaće i PDP, koji je krajem prošle godine istakao kandidaturu Jelene Trivić za jednu od dvije inokosne funkcije, a na kraju je odlučeno da ta kandidatura bude za predsjednika Republike Srpske, tako da je SDS-u ostalo da da kandidata za člana Predsjedništva BiH.

Nezavisne

Povezani članci

Hoće li doći do pojeftinjenja čelika u BiH?

Cijena željeza u Kini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika ovog metala na svijetu, na najnižem je nivou od početka 2020. godine, te konstantno pada zbog slabe potražnje. Da li ovo znači da će doći do pojeftinjenja željeza, koji je osnovni materijal u građevinarstvu i u Bosni i Hercegovini, pitali smo stručnjake. Inače, na kineskom […]

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar […]