Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Španija potvrdila da će glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savjet Evrope

16 April 2024
2 min.
Španija potvrdila da će glasati protiv članstva tzv. Kosova u Savjet Evrope

Ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo je danas da će ta zemlja zadržati svoju poziciju prema Prištini po pitanju članstva u Savetu Evrope, odnosno da će biti protiv.

– Što se tiče Komiteta ministara, gdje je iznijeta pozicija Španije, ono što možemo da kažemo jeste da Španija ostaje pri svom stavu o Kosovu – rečeno je iz španskog ministarstva za Kljan Kosova.

Navodi se i da Španija ne vidi drugi način za rešavanje sporova između Prištine i Beograda, osim dijaloga, zbog čega Madrid podržava dijalog kojem posreduje visoki predstavnik Evropske unije.

Delegacija Skupštine Srbije u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope saopštila je danas da je srpska delegacija u Odboru za pravna pitanja i ljudska prava i Odboru za jednakost i nediskriminaciju glasala protiv nacrta mišljenja o članstvu tzv. Kosova u Savjetu Evrope.

Iz PSSE su ranije na društvenoj mreži Iks objavili da je Odbor za pravna pitanja i ljudska prava “jednoglasno podržao povoljni izvještaj Odbora za politička pitanja i demokratiju i predložio nekoliko amandmana kako bi se riješila ključna pitanja na tzv. Kosovu”.

Ta objava je, u međuvremenu, izbrisana i objavljena je nova u kojoj piše da je Odbor podržao izvještaj, ali je izostavljena formulacija jednoglasno.

Protiv članstva tzv. Kosova u Savjetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je ranije šef diplomatije Peter Sijarto, a to su najavili i predstavnici Španske socijalističke radničke partije premijera Pedra Sančeza i predstavnici Narodne partije.

Izjašnjavanje o zahtjevu tzv. Kosova na plenaronoj sjednici PSSE, a na osnovu izvještaja koji će predstaviti i izvjestilac PSSE za prijem tzv. Kosova u tu organizaciju Dora Bakojani, predviđeno je za sutra.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savet Evrope donosi Komitet ministara na sjednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.

Tanjug

Povezani članci

Pupovac dobio najviše glasova

 Milorad Pupovac je, kao predstavnik srpske nacionalne manjine, na današnjim parlamentarnim izborima u Hrvatskoj osvojio najviše glasova – 5.047 na osnovu obrađenih 49,94 odsto biračkih mjesta, podaci su Državne izborne komisije. Na osnovu obrađenih 2.862 od ukupno 6.990 biračkih mjesta Anja Šimpraga osvojila je 4.887, a Dragana Jeckov 4.603 glasova.

HDZ-u 67 mandata, SDP i partneri 41

HDZ i partneri su, prema prvim izlaznim anketama nakon parlamentarnih izbora u Hrvatskoj, osvojili 67 mandata, a SDP i partneri 41 mandat. Državna izborna komisija Hrvatske do sada je obradila 31,69 odsto biračkih mjesta na kojima je na parlamentarnim izborima glasalo 59,06 odsto birača Što se tiče biračkih mjesta u inostranstvu, navodi se da je […]