Ravna planina banerRavna planina baner

BiH

Spomenik na Kazanima da bude posvećen isključivo srpskim žrtvama

14 Maj 2021
2 min.
Spomenik na Kazanima da bude posvećen isključivo srpskim žrtvama

Glavni inspektor MUP-a Republike Srpske za istrage krivičnih djela ratnih zločina Simo Tuševljak smatra da spomenik na Kazanima treba da bude posvećen isključivo srpskim žrtvama.


Tuševljak je rekao da ga najave iz Sarajeva u vezi sa izgradnjom spomen-obilježja “nevinim žrtvama” podsjećaju na spomenike koje je na mjestima stradanja Srba u “onom ratu” podizao bivši režim, a na kojima zarad prikrivanja istine piše samo da je riječ o “žrtvama fašističkog terora”.

On je dodao da je na Kazanima “osim civila srpske nacionalnosti likvidiran i velik broj pripadnika Armije BiH koji su takođe bili Srbi”.

“Broj žrtava nikada nije zvanično utvrđen, jer su posmrtni ostaci namjerno negdje skriveni nakon ekshumacije iz jame”, rekao je Tuševljak za “Politiku”.

Predsjednik Odbora za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH Đorđe Radanović rekao je da je najava vezana za Kazane samo “dio dobro poznate sarajevske priče”, koja se plasira, ne zbog poštovanja srpskih žrtava, nego sa ciljem da se kaže da su u proteklom ratu “stradali svi”.

“To samo opravdava smisao naše namjere da spomenik nastradalim sarajevskim Srbima podignemo u Istočnom Sarajevu na dijelu postojećeg spomenika na Vracama koji je na teritoriji Srpske”, naglasio je Radanović.

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva LJubiša Ćosić je istakao da su Kazani jedno od najvećih stratišta sarajevskih Srba, a da Sarajevo nastavlja da ide istim, pogrešnim koracima, zaneseno pričom o žrtvama samo jednog naroda.

On je dodao da to što na spomen-obilježju na Kazanima, kada bude podignuto, najvjerovatnije neće biti tekst koji jasno svjedoči da su tu dovođeni i ubijani Srbi, a potom bacani u jamu potvrđuje da, nažalost, politička javnost i vlast u Sarajevu ne može za smogne snage i prizna zločine koji su u tom gradu počinjeni nad Srbima.

Iz jame na Kazanima poslije rata su izvađeni ostaci 23 žrtve. Među 15 identifikovanih je 10 srpske nacionalnosti.

Za zločine počinjene na toj lokaciji osuđeno je 14 pripadnika Armije BiH na kazne zatvora od deset mjeseci do šest godina.

Gradonačelnik Sarajeva Benjamina Karić nedavno je najavila postavljanje spomen – obilježja na Kazanima, ali niko ne zna šta će pisati na toj ploči. Gradska uprava je objavila javni poziv za prijavu idejnih rješenja za spomenik na Kazanima u kojem je jasno naznačeno da “nije potrebno definisati tekst na spomen-obilježju”.

SRNA

Povezani članci

Cvijanović: Notorna neistina i odraz krajnjeg cinizma tvrdnja da je Kabinet ignorisao stalnu misiju BiH pri UN

Iz Kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH saopšteno je da je apsolutna neistina da je Kabinet poslao pismo organima UN i misijama zemalja članica preko ambasadora Srbije pri UN. “Notorna neistina i odraz krajnjeg cinizma je tvrdnja da je Kabinet srpskog člana ignorisao Stalnu misiju BiH pri UN. Upravo je suprotno, pismo je poslano redovnim diplomatskim […]

Bjelica: Orban pokazao duboko razumijevanje za situaciju u BiH

Ambasador BiH u Mađarskoj Biljana Gutić Bjelica izjavila je Srni da su treća posjeta premijera Mađarske Viktora Orbana Banjaluci i osmi susret sa predsjednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom pokazali Orbanovo duboko razumijevanje za situaciju u BiH i aktuelne procese. “Premijer Orban je – kao osvjedočeni prijatelj Republike Srpske – odlikovan Ordenom Republike Srpske na ogrlici, […]