Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Zaharova: Rusija nikada neće zaboraviti da je Kosovo dio Srbije

20 Mart 2024
2 min.
Zaharova: Rusija nikada neće zaboraviti da je Kosovo dio Srbije

Rusija nikada neće zaboraviti da je Kosovo dio Srbije, rekla je portparol ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.


Ona je na brifingu navela da je mjesec mart jedan od najtragičnijih u istoriji Srbije, podsjetivši na pogrom Srba 17. marta 2004. godine i na NATO agresiju na Saveznu Republiku Jugoslaviju, koja je počela 24. marta 1999. godine.

Govoreći o pogromu Srba na Kosovu i Metohiji, Zaharova je istakla da su cilj napada bila groblja i stari manastiri – svetinje srpskog pravoslavlja.

“Bez obzira na mnogobrojne apele međunarodnim sudskim instancama, za ove zločine niko nije odgovarao. Uz odobrenje zapadnih pokrovitelja, vlasti u Prištini nastavljaju politiku iseljavanja Srba sa Kosova, stavljajući pod znak pitanja opstanak srpskih opština. Rusija nikad neće zaboraviti da je Kosovo dio Srbije”, naglasila je Zaharova.

Zaharova je napomenula da će Rusija nastaviti da pruža podršku Beogradu u legitimnim zahtjevima da se zaštite prava Srba na Kosmetu.

Ona je podsjetila i na bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, kada je NATO pokazao svijetu šta zapravo znači “humanitarna intervencija”.

“Za 11 sedmica, počevši od 24. marta 1999. godine, na suverenu evropsku republiku ispaljeno je 3.000 krstarećih projektila, a bačeno je 80.000 tona bombi, uključujući kasetne granate i municiju sa osiromašenim uranijumom. Prema podacima vlasti /Srbije/, tokom varvarskih bombardovanja poginulo je oko 2.500, uključujući 89 djece”, navela je Zaharova.

Ona je istakla da je Rusija odmah osudila vojnu operaciju Alijanse protiv Jugoslavije, smatrajući taj čin grubim kršenjem međunarodnog prava.

“To nije bio samo agresivan udar na neku zemlju. To je udar na svjetski poredak koji je uspostavljen posle Drugog svjetskog rata”, dodala je Zaharova, citirajući tadašnjeg šefa ruske diplomatije Evgenija Primakova.

SRNA

Povezani članci

Vučić: Njemačka ubjedljivo najangažovanija po pitanju rezolucije o Srebrenici

Predsjednik Aleksandar Vučić nastavio je u NJujorku razgovore sa zvaničnicima UN i zemalja članica u borbi protiv usvajanja rezolucije o Srebrenici, te istakao da mu je predsjedavajući Generalnoj skupštini Denis Frensis prenio da je NJemačka ubjedljivo najangažovanija po pitanju usvajanja ovog dokumenta. Vučić je na “Instagramu” objavio da sponzori ove rezolucije ne žele bilo kakvo […]

Grajf: Srbi su narod nad kojim je izvršen genocid

Izraelski stručnjak za istraživanje Holokausta Gideon Grajf istakao je da su upravo Srbi narod o kome se može govoriti da je nad njim izvršen genocid, a da iza “tužne inicijative” o rezoluciji o Srebrenici u UN stoje politički razlozi i da ona neće doprinijeti miru u regionu. Grajf je rekao da ono što se u […]