Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Dr Dejan Kafka, specijalista dječije hirurgije, kao gostujući ljekar u Bolnici “Srbija” operisao oko 1 000 pacijenata

27 Avgust 2021
2 min.
Dr Dejan Kafka, specijalista dječije hirurgije, kao gostujući ljekar u Bolnici “Srbija” operisao oko 1 000 pacijenata

Doktor Kafka, specijalista dječije hirurgije je radio u ovoj ustanovi od 1994. do 1996. godine, a već 25 godina dolazi kao gostujući ljekar i za to vrijeme operisao je oko 1000 pacijenata.

Doktor Kafka, podsjeća da je dječija hirurgija specifična hirurška grana koja se bavi opštim hirurškim liječenjem djece, a ono što je specifično je to da se bavi liječenjem urođenih anomalija sa kojima se djeca rađaju, bez čijeg liječenja često ne bi mogli nastaviti život. Napominje da je dječija hirurgija mala i mlada disciplina, ali po mnogima najkompletnija disciplina u hirurgiji.

„Ono što roditelji treba da znaju je da danas ne postoje nerješivi problemi. Potrebno je intervenisati na vrijeme i biti upućen na pravo mjesto, a to nekad može biti pedijatrija, nekad dječija hirurgija“, naglasio je dr Kafka.

On objašnjava da dječija hirurgija obuhvata sve organe i organske sisteme, uključujući dječiju neurohirurgiju, ortopediju, traumatologiju. Operacije koje se rade su uglavnom operacije prepona, nespuštenih testisa i manje hirurške intervencije.

„Za ozbiljan i uspješan rad neophodna je jako dobra organizacija, prateća tehnologija, prije svega specifične i dobro organizovane jedinice intenzivne njege. Potrebno je imati dobru anesteziju, koju ne daju opšti anesteziolozi, nego često samo usko specijalizovani anesteziolozi koji se bave tom vrstom anestezije. Samim tim, kompletna dječija hirurgija ne može da se obavlja u svim bolnicama. To nije razlog da dječija hirurgija ne postoji u manjim sredinama, samo treba da bude prilagođena uslovima i mogućnostima“, istakao je dr Kafka.

Doktor Kafka u našu ustanovu dolazi jednom mjesečno. Pregledi se obavljaju od 19.00 časova. Potrebno je ponijeti uputnicu, a zakazivanje pregleda nije potrebno jer svi pacijenti koji dođu budu pregledani.

Povezani članci

Pokušaj ubistva u Istočnom Sarajevu

Policija iz Istočnog Sarajeva traga za Borisom Mitrovićem zvanim Gilmar iz Istočnog Sarajeva zbog pokušaja ubistva, saznaje Srpskainfo. Gilmar je sinoć u kafiću pokušao ubiti jednu osobu. Policijskoj stanici Istočno Novo Sarajevo, noćas oko 1.05 časova prijavljeno je da je u ugostiteljskom objektu u ulici Vuka Karadžiča u Istočnom Novom Sarajevu došlo do upotrebe vatrenog […]

Još jedna humanitarna akcija Grobara sa Pala

Grobari Pale šesti put organizuju humanitarnu akciju, kako bi se u vrijeme božićnih praznika saosjećali sa svojim socijalno-ugroženim sugrađanima. Akciju će realizovati na Tucindan 5.1.2023. godine. Navode da će se skupljati hrana, novac, odjeća i obuća. Za informacije o načinima na koje možete pomoći, pozovite : Bojan Brčkalo 0038765651685 Dejan Vuković 0038765769220 U videima pogledajte […]