Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Iz Bolnice “Srbija” apeluju na nadležne: Zbog niskih plata bolnicu napuštaju doktori i medicinske sestre

26 Mart 2024
3 min.
Iz Bolnice “Srbija” apeluju na nadležne: Zbog niskih plata bolnicu napuštaju doktori i medicinske sestre

Bolnicu “Srbija” u Istočnom Sarajevu u proteklih deset dana napustila su dva doktora i šest medicinskih sestara i tehničara, a glavni razlog odlaska su niske plate.

Iz ove zdravstvene ustanove navode da radnici odlaze da rade u privatnu Bolnicu „Asa“ koja se uskoro otvara u Sarajevu.

Potpredsjednik Strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske Goran Motika kaže da sindikat ima potrebu i dužnost da se obrati javnosti, a i da apeluje na nadležne institucije da se što prije uključe u rješavanje ovog problema koji će sigurno negativno uticati na Bolnicu „Srbija“ kao i stanovnike Sarajevsko-romanijske regije.

“Plate medicinskih sestara i tehničara u Republici Srpskoj su niske, odnosno najveća plata medicinske sestre u Republici Srpskoj za sestre koje imaju kraći radni staž iznosi oko 1.120 KM osnovna, a sa uračunatim noćnim radom i pripravnostima oko 1.440 KM. Medicinske sestre i tehničari koji imaju oko 28 godina radnog staža imaju osnovnu platu oko 1, 370 KM, a sa uračunatim noćnim radom i pripravnostima oko 1.570 KM”, navodi Motika.

Kaže da prema saznanjima iz raznih izvora, plate koje im se nude u pomenutoj bolnici duplo su veće od plata u Bolnici “Srbija”.

“Granica između Istočnog Sarajeva i Sarajeva je samo jedna ulica, što je takođe otežavajuća okolnost za nas jer ni prevoz, ni udaljenost nije nikakav problem. Želim takođe istaći da da je izuzetno teško zamijeniti medicinsku sestru koja ima 20 godina radnog staža sa sestrom koja je tek završila medicinsku školu. A na birou svakako više nema medicinskih sestara i tehničara koje bi mogli zaposliti”, navodi Motika.

Napominje da je Bolnica „Srbija“ novosagrađena ustanova, koja ima odlične uslove za rad što sigurno nije razlog za odlazak, samo što će sada ogroman problem nastati sa nedostatkom kadra.

“Uprava Bolnice daje svoj maksimum što se tiče redovnosti isplata u odnosu na ranije periode, te na visinu primanja u okviru zakonskih mogućnosti. Ponavljam, problem je na nivou države i nadamo se da će se nadležni organi uvidjeti problematiku i što prije iznaći rješenje. Takođe, ono što mi kao Sindikat koji se strukovno bavi medicinskim sestrama i tehničarima i ostalim srednjim i visoko obrazovanim medicinskim radnicima i saradnicima stalno napominjemo je nepriznavanje fakulteta zdravstvene njege i ostalih studijskih programa u okviru naše struke. Ovim bi se dodatno motivisali radnici koji već imaju završene fakultete, te stimulisali mlađi radnici za dalje obrazovanje, koji su skoro završili srednju školu i zaposlili se u zdravstvenom sektoru”, rekao je Motika.

Iz Sindikata smatraju da svako povećanje plate, ukoliko ne bude u značajnoj mjeri i neuvrštavanje u sistematizaciju radnih mjesta visoko obrazovanih medicinskih sestara i tehničara može izazvati pad produktivnosti i motivacije zaposlenih, što se na kraju uvijek odražava i na nivo usluge prema pacijentima.

“Nažalost, odlaske je već izazvao. Svakim odlaskom jednog kolege ostale kolege dodatno trpe pritisak i stres jer moraju da rade za dvoje, što je u zdrasvtvenoj ustanovi veliki problem, s obzirom na broj pacijenata i težine oboljenja i problema sa kojima su došli na liječenje. Mišljenja smo da ovo nije problem samo Bolnice „Srbija“, Grada Istočno Sarajevo nego prije svega i Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite i Vlade Republike Srpske. Upućujemo apel nadležnim institucijama da prepoznaju problem koji se sigurno neće riješiti ukoliko ne dođe do promjena koje smo naveli kao ključne. U razgovoru sa ministrom zdravlja i socijalne zaštite gospodinom Alenom Šeranićem, dobili smo pozitivne reakcije na naše prijedloge, samo smatramo da se ovaj proces ne smije odlagati i potrebno ga je što prije riješiti”, zaključuje Motika.

Povezani članci

U Palama prikupljeno 55 doza krvi

U akciji Udruženja dobrovoljnih davalaca krvi Sarajevsko-romanijske regije danas je prikupljeno 55 doza dragocjene tečnosti. Predsjednik Udruženja Gospava Pejić izjavila je novinarima da je ova akcija bila uspješna i da se prijavilo 75 davalaca, među kojima je njih deset prvi put dalo krv. Pejićeva je navela da češće rade akcije zbog nadolazećih praznika, a svaka […]

U Bolnici “Srbija” održana edukacija laboratorijskih i sanitarnih zdravstvenih profesionalaca

U Bolnici “Srbija” u Istočnom Sarajevu održana su predavanja na kojima se govorilo o pravilnom uzorkovanju u laboratorijskoj medicini, uticaju hemolize na laboratorijske testove i pravilnom odlaganju infektivnog otpada. Predavanjima su prisustovali laboratorijski i sanitarni zdravstveni profesionalci BiH. Glavna sestra Službe medicinske biohemije i hematologije Bolnice “Srbija” koja je ujedno i član Predsjedništva asocijacije Mila […]