Ravna planina banerRavna planina baner

Intervju

Jugović: Turizam pokretač razvoja opštine Pale

26 Avgust 2021
6 min.
Jugović: Turizam pokretač razvoja opštine Pale

Opština Pale veliki je turistički, obrazovni i kulturni centar. U najvećoj istočnosarajevsko opštini u toku je realizacija značajnih infrastrukturnih projekata: izgradnja fakulteta fizičkog vaspitanja, proširenje vrtića “Bubamara”, izgradnja cjevovoda na Jahorini, rekonstrukcija putne infrastrukture… Pale Dan i krsnu slavu, Veliku Gospojinu, dočekuju uz mnoštvo različitih sadržaja, od kojih se posebno izdvajaju Festival zanatskog pive i rokenrola i niške grupe Kerber, rekao je načelnik ove opštine Boško Jugović u intervjuu za Princip news.

Princip: Opština Pale uskoro obilježava Dan i krsnu slavu, Veliku Gospojinu. Koji sadržaji očekuju građane u okviru obilježavanja?

Jugović: Ova sedmica je u znaku krsne slave, Velike Gospojine, i opština tradicionalno organizuje niz događaja kojima nastoji da svoju slavu obilježi na najsvečaniji način. I ove godine smo napravili niz sportskih i kulturnih događaja, a ono što je najinteresantnije za mlade jesu večeri posvećene koncertima, tj. Festival zanatskog piva u organizaciji Udruženja “Birokrata” , a u petak veče očekujemo spektakl koji će prirediti niška grupa “Kerber”. Imaćemo i niz sportskih manifestacija, koje će se uglavnom odvijati u sportskom centru “Peki”. U naselju Stanica Pale održaće se memorijalni turnir u košarci Bogdan Boća Lučić, kao i memorijalni turnir u odbojci, koji je posvećen Veselinki Slijepčević Obradović. To su dva turnira koja mi tradicionalno podržavamo. Žao nam je što je Balkansko prvenstvo za juniore u džudou za koje smo mi bili spremni. Kada je riječ o kulturnim dešavanjima, skoro svako veče imamo neku pozorišnu predstavu, a sinoć je održan nastup Kulturno umjetničkog društva “Mladost” sa gostima. U svakom slučaju, građani opštine Pale će imati šta da vide, a pozivamo i ostale građane Isočnog Sarajeva da sa nama proslave slavu.

Princip: Protekla godina bila je u znaku virusa korona. Koliko je pandemija poremetila planove opštine i da li je ona morala da se odrekne nekih projekata?

Jugović: Mi smo imali sreću jer smo prošle godine započeli nekoliko kapitalnih projekata koji se sami po sebi nisu mogli završiti u protekloj godini, pa smo ih nastavili u ovoj. Tu izdvajamo vrtić “Bubamara” koji ćemo otvoriti za dane opštine. Vrtić će omogućiti prijem dodatnih 130 mališana, čime će se smejštani kapaciteti povećati na oko 300 mjesta, tako da će vrtić biti jedan od većih u Republici Srpskoj. Zatim gradski park koji je u završnoj fazi, izmještanje toplane, rekonstrukcija ulica (Branka Ćopića, Orlovača…), a samo na te ulice smo izdvojili preko milion i 600 hiljada maraka, početak izgradnje muzeja, izgradnja tržnog centra “Frukta trejd”. Ono što će sigurno da obilježi ovu godine je početak izgradnje objekta Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta.

Princip: Jahorina jednim dijelom pripada i opštini Pale. Koji projekti se trenutno realizuju na Jahorini?

Jugović: Na Jahorini se ulaže zaista mnogo, zahvaljujući Vladi Republike Srpske. Zaključno sa ovom godinom u Jahorinu će biti uloženo oko 100 miliona maraka. Ona je jedan od najatraktivnijih olimpijskih centara, ne samo na ovom području, nego i u regionu. Opština Pale je uložila milion maraka u izgradnju rasvjete i ono što je najbitnije sada, potpisali smo ugovor za izgradnju potisnog cjevovoda vrijednosti skoro milion maraka, sa izvođačem koji treba da vodu sa vrela Prače izbacuje na rezervoar Mladost, koja će posle biti korištena i za snabdijevanje pitkom vodom čitave teritorije Jahorine koja pripada opštini Pale, a i dijela koji pripada opštini Trnovo. To je jedan od najbitnijih projekata na planini. Džaba staze i žice ako nema pitke vode. Projekat bi trebao biti završen u naredna tri mjeseca. Sigurno je da Jahorina treba biti pokretač razvoja ne samo opštine Pale nego i čitave regije.

Princip: Sigurno da Jahorina nije jedini turistički potencijal opštine?

Jugović: Turizam je jedan od osnovnih pokretača razvoja opštine. Zahvaljujući Turističkoj organizaciji grada Istočno Sarajevo i Turističkoj organizaciji opštine Pale trudimo se da najbolji način promovišemo turističke potencijale. Ako izuzmemo Jahorinu, koja je sama po sebi brend, onda sigurno možemo da se pohvalimo i pećinom Orlovača, Feratom na Crvenim stijena i tako dalje. Mislim da je opština Pale u prednosti u odnosu na ostale opštine zato što prije svega ima veliku površinu, tj. Skoro 500 kilometara kvadtatnih svoje teritorije. Razvoj biciklizma će takođe biti nešto što će da definiše opštinu Pale u narednom periodu. Potpisan je sporazum o izgradnji biciklističke staze Stari Grad-Pale, koja prolazi kroz opštine Istočni Stari Grad, Pale i Stari Grad u Federaciji BiH.

Princip: Kakvo je stanje u oblasti privrede i poljoprivrede, da li opština izdvaja neke podsticaje?

Jugović: Mi smo se u periodu između dvije slave, trudili da pomognemo svima koji su direktno ili indirektno bili pogođeni pandemijom virusa korona. Izdvojili smo skoro 300 hiljada maraka za jednokratne pomoći. Tu su prije svega oni koji su ostali bez posla, njima smo isplatili po 500 maraka jednokratne pomoći. Zanatskim radnjama, samostalnim preduzetnicima i ostalim koji nisu mogli da rade u to vrijeme isplatili smo jednokratne pomoći. Ugostiteljske objekte smo oslobodili od plaćanja zakupa bašti. Takođe, nismo zaustavili redovne podsticaje. Skoro pola miliona maraka je opština izdvojila u tako teškom vremenu što je zaista za svaku pohvalu.

Princip: Opština Pale je najveća opština u sastavu grada Istočno Sarajevo. Kolika su izdvajanja iz opštinskog budžeta za podsticaj mladim bračnim parovima?

Jugović: U ovom trenutku mislim da prednjačimo u Sarajevsko-romanijskoj regiji kada je riječ o pronatalitetnoj politici. Za rođenje prvog djeteta izdvajamo 100KM, drugog 250KM, trećeg 500KM. Pomažemo porodice sa četvoro i više djece, njih oko 40, kome mjesečno isplaćujemo po 120KM. Pomažemo i vantjelesnu oplodnju. Fond finansira tri pokušaja vantjelesne oplodnje, a nakon toga opština izdvaja po 2.000 KM, jer želimo da bračnim parovima pružimo nadu i podršku za potomstvo.

Princip: Pale su i veliki studentski grad. Rekli ste da treba da počne izgradnja Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta, u kojoj fazi je realizacija tog projekta?

Jugović: Mi svake godine stipendiramo studente sa 100KM i povećavamo njihov broj. Prošle godine smo imali 86 stipendista, a ove godine ih je 106. Želimo da zadržimo studente na području naše opštine da sutra ovde nađu i posao jer oni su budućnost ove zemlje. U dogovoru sa Univerzitetom u Istočnom Sarajevu, opština je dodijelila zemljište i obezbijedila potrebne uslove za izgradnju Fakulteta fizičkog vaspitanja i sporta. Biće izgrađen uz Sportsko poslovni centar Peki, jer se tu nalaze sportski tereni. U svom sastavu će imati i kuglanu i bazen što je veoma značajno za građane Pala. To će biti četvrti fakultet koji se nalazi na našoj opštini i mi možemo biti prezadovoljni. Sredina sa 20.000 stanovnika koja u svom sastavu ima četiri fakulteta se zaista ima čime pohvaliti.

Jugović je svim stanovnicima opštine Pale čestitao Dan i krsnu slavu, Veliku Gospojinu i zahvalio se na pomoći i saradnji.

“Biće nam zadovoljstvo da prezentujemo ono što smo uradili u toku ove godine, da predstavimo buduće planove. Imamo interes da budućim pokoljenjima ostavimo nešto, a to su infrastrukturni projekti”, zaključio je Jugović.

Povezani članci

Šehovac: Stranci nijemi na otimanje srpske zemlje u Sarajevu

Imovina Srba u sarajevskim opštinama ponovo je meta otimanja od strane tamošnjih vlasti, a u rješavanje ovog problema treba da se uključi Parlament BiH i međunarodna zajednica, koja se toliko kune u zaštitu privatne imovine, rekao je predsjednik Udruženja “Istina i pravda” iz Istočnog Sarajeva Dušan Šehovac. Šehovac je u intervjuu “Glasu” povodom konstantnih upozorenja […]

Branka Raljić o drugoj sezoni podcasta “Druga strana mene”; Nikola Drobnjak o defektologiji, roditeljstvu i okončanju zlatne karijere (VIDEO)

Nakon uspješne prve sezone Branka Raljić počela je emitovanje druge sezone svog podcasta pod nazivom “Druga strana mene”. U drugoj sezoni podcasta svoju drugu stranu pokazao je poznati šampion kik bokser iz Zvornika Nikola Drobnjak koji je govorio o defektologiji, maloljetničkoj delikvenciji, borbi protiv nasilja, svojim pobjedama, porazima, podršci, roditeljstvu i okončanju svoje zlatne karijere. […]