Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope – na dnevnom redu prijem tzv. Kosova

16 April 2024
3 min.
Parlamentarna skupština Savjeta Evrope – na dnevnom redu prijem tzv. Kosova

Parlamentarna skupština Savjeta Evrope (PS SE) nastaviće proljećno zasjedanje, na kome će se danas razmatrati preporuka za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope, a za usvajanje prijedloga potrebno je da glasa dvije trećine prisutnih poslanika.

Rasprava o tački dnevnog reda pod nazivom “Zahtjev Kosova za članstvo u Savjetu Evrope” na plenarnoj sjednici treba da počne u 16:30 časova, a izvještaj će prezentovati izvjestilac PS SE za prijem tzv. Kosova Dora Bakojani.

Konačnu odluku o prijemu tzv. Kosova u Savjet Evrope treba da donese Komitet ministara na sjednici koja bi trebalo da bude održana od 16. do 17. maja u Strazburu.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je juče da je ta sjednica bila zakazana za 11. maj, ali da će najvjerovatnije biti održana 16. maja, ukoliko ne dođe, kako je rekao, do određenih pomjeranja.

On je izrazio uvjerenje da ipak postoji šansa da se, zahvaljujući francuskom zalaganju razmisli o odlaganju i o nekim drugim stvarima, kao i da je Srbija poslala mnogo zvaničnih pisama i objašnjenja na različite adrese.

Srpska delegacija u Parlamentarnoj skupštini Savjeta Evrope (PS SE) podnijela je 10 amandmana na tekst preporuke za prijem tzv. Kosova u Savjet Evrope (SE), a jednim od njih traži se odlaganje odluke o zahtjevu Prištine za članstvo.

U tekstu, u koji je Tanjug imao uvid, amandmanom pod brojem devet se predlaže da Skupština preporuči Komitetu ministara SE da odloži odluku o zahtjevu za članstvo dok Savjet bezbjednosti Ujedinjenih nacija (SB UN), kako se navodi, “ne utvrdi ili odobri status Kosova i Metohije”.

Pored ostalog, srpska delegacija je tražila i da se predloženi tekst izmijeni tako da osnivanje ZSO bude preduslov za nastavak procesa razmatranja aplikacije tzv. Kosova, a ne post-pristupna obaveza kako stoji u preporuci.

Šefica srpske delegacije u PS SE Biljana Pantić Pilja objasnila je ranije da u PS SE ne vlada princip “jedna zemlja – jedan glas”, već je delegaciji svake države, proporcionalno njenom broju stanovnika, dodijeljen broj članova.

Najviše predstavnika koje jedna država može da ima je 18, a najmanje dva. U skupštini ima 306 poslanika, članova nacionalnih parlamenata država članica, plus 306 zamenika koji nemaju pravo da glasaju.

Protiv članstva tzv. Kosova u Savjetu Evrope glasaće Mađarska, potvrdio je ranije, šef diplomatije te zemlje, Peter Sijarto, a i Ministarstvo spoljnih poslova Španije potvrdilo je da će ta zemlja biti protiv.

Tzv. Kosovo je kandidaturu za članstvo podnijelo prije dve godine, a prihvaćena je na sjednici aprila prošle godine kada ju je podržalo 33 od ukupno 46 država članica SE, sedam zemalja bilo je protiv, pet uzdržano, jedna nije glasala.

PS SE je parlamentarni ogranak Savjeta Evrope, međunarodne organizacije koju čini 46 zemalja, a čiji je osnovni cilj zaštita ljudskih prava, demokratije i vladavine prava.

PS SE je jedan od dva statutarna tijela Savjeta Evrope, zajedno sa Komitetom ministara, izvršnim telom koje predstavljaju vlade država članica.

Dok u Komitetu ministara svaka država članica ima jedan glas, u Parlamentarnoj skupštini broj predstavnika, a samim tim i glasova, određuje veličina zemlje.

PS SE zasjeda četiri puta godišnje na jednonedjeljnim plenarnim zasjedanjima u Strazburu, a prva sjednica održana je 10. avgusta 1949. godine.

RTRS

Povezani članci

NATO da odgovara za ubistvo 16 radnika RTS

Udruženje novinara Srbije /UNS/, Strukovni sindikat Radio-televizije Srbije /RTS/ i Sindikat novinara Srbije /SINOS/ istakli su da je nakon četvrt vijeka od ubistva 16 medijskih radnika u NATO bombardovanju RTS-a krajnje vreme da za ovaj ratni zločin ove vojne alijanse odgovaraju nalogodavci i izvršitelji. UNS, Strukovni sindikat RTS-a i SINOS poručuju da je NATO počinio […]

Vučević: Sponzori da povuku prijedlog rezolucije i time doprinesu pomirenju u regionu.

Ministar odbrane Srbije Miloš Vučević izjavio je na sastanku sa ministrom spoljnih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku, OEBS i Savjet Evrope Mihaelom Rajfenštulom da Srbija, koja je javno osudila zločin u Srebrenici, traži da sponzori povuku prijedlog rezolucije i time doprinesu pomirenju u regionu. On je ukazao da će se podnošenjem rezolucije o Srebrenici […]