Ravna planina banerRavna planina baner

Kalendar SPC

Vernici danas slave PREPODOBNU MATRONU SOLUNSKU: Svetiteljka koja je odolela svim pritiscima

09 April 2024
2 min.
Vernici danas slave PREPODOBNU MATRONU SOLUNSKU: Svetiteljka koja je odolela svim pritiscima

Srpska pravoslavna crkva danas obeležava dan posvećen svetoj mučenici Matroni Solunskoj, vernici koja je slavila Gospoda i čuvala hrišćansku veru.

Kao devojka služila je u kući jednog Jevrejina u Solunu, gde je bila maltretirana zbog svoje vere u Isusa Hrista. Žena Jevrejina kog je služila terala ju je da odbaci svoja verska ubeđenja i da krene da posećuje sinagogu, ali Matrona je ćutala i potajno se i dalje molila Hristu.

Kada je žena Jevrejina saznala da Matrona ne odustaje i da i dalje ide u crkvu, strašno se razljutila. To je bio razlog što je istukla Matronu i zatvorila u jednu mračnu odaju, a nakon svega ju je i vezala. Po predanju, našli su je odvezanu Božijom voljom i u trenutku kad se molila Gospodu. Nastavili su da je muče i ponovo zatvorili i izgladnjivali. Kada se Matrona upokojila u Gospodu, gazdarica je baci sa visine svoje kuće.

Tada su hrišćani uzeli telo mučenice i sahranii je časno. Episkop Aleksandar. saznavši za muke koje je prošla, podiže crkvu na njenom grobu i položi tu mošti.

Jevrejku koja je mučila prepodobnu Matronu stigla je pravdedna kazna: na istom mestu gde je bacila Matronino telo, spotakla se, pala i razbila namrtvo.

Povezani članci

Danas se slavi SVETI VASILIJE ISPOVJEDNIK: Uradite DVE stvari za oprost grijehova

Drug i stradalnik svetog Prokopija Dekapolita. Vasilije verno sledovaše svome učitelju Prokopiju i u miru i u gonjenju. Mnoge muke pretrpe od ikonoboraca. A kada ikonoborci propadoše, po Božjem Promislu, Vasilije se vrati zajedno s Prokopijem u svoj manastir gde se u postu i molitvi dugo podvizavaše, i mirno skonča 747. godine. Vasilije blaženi bi […]

Crkva i pravoslavni vjernici danas slave svetog SVEŠTENOMUČENIKA ANTIPA: Izgovorite sledeću molitvu

Spominje se u knjizi Otkrovenja kao ”Antipa vjerni svedok moj, ubijen kod vas, gdje satona boravi” (Otkr 2, 13), tj. u gradu Pergamu. Žitelji ovoga grada življahu u mraku idolopoklonstva i u krajnjoj nečistoti; behu robovi strasti, opadači, nasilnici, krvosmešnici, rečju – sluge satanske. I tu posle njih življaše Antipa „kao svetlost posred tame, kao […]