Ravna planina banerRavna planina baner

Region

Vučević: Srbija će pomagati i štititi Republiku Srpsku, svidjelo se to nekome ili ne

01 Maj 2024
5 min.
Vučević: Srbija će pomagati i štititi Republiku Srpsku, svidjelo se to nekome ili ne

Srbija će pomagati Republiku Srpsku, štititi i voljeti kao niko drugi i kao nikoga drugog, svidjelo se to nekome u međunarodnoj zajednici ili ne, poručio je danas mandatar za sastav nove Vlade Srbije Milos Vučević.


Vučević je istakao da Srbiji niko ne može da zabrani da voli Republiku Srpsku, ni da nametne krivicu i stigmu genocidnog naroda, niti će ikada više Drina biti rijeka na kojoj se uspostavlja embargo Srba protiv Srba.

On je naglasio da je BiH zemlja tri konstitutivna naroda, među kojima je srpski, te da njen integritet Srbija poštuje i nikada ga nije dovela u pitanje niti će to činiti.

“Svako će uvek u Srbiji imati sagovornika ukoliko želi da radi na jačanju dejtonske BiH. Države u kojoj će se poštovati slovo, a ne proizvoljni duh Dejtonskog mirovnog sporazuma iz 1995. godine. Država u kojoj će Republika Srpska moći da ostvaruje sva ona prava koja sleduju i koje srpski narod želi da ostvare”, rekao je Vučević u ekspozeu na sjednici Skupštine Srbije.

On je naglasio da duboko vjeruje da je istorijski dogovor Srba i Bošnjaka moguć i da Bošnjacima želi sve najbolje.

Vučević je rekao da Srbija nikada nije, niti će osporavati crnogorsku državnost, navodeći da je Crna Gora država koja kroz istoriju nije imala nikog bližeg od Srbije i nema razloga da tako ne bude ponovo.

“Iza nas su godine veštački kreiranih podela, a ispred nas su dani zajedničke pobede”, rekao je Vučević.

VUČEVIĆ: NASTAVAK POLITIČKE I VOJNE NEUTRALNOSTI 

 Mandatar za sastav nove vlade Srbije Miloš Vučević najavio je danas da će ta vlada nastaviti da vodi spoljnu politiku zasnovanu na političkoj i vojnoj neutralnosti, te istakao da punopravno članstvo u EU ostaje strateški cilj.


Vučević je u ekspozeu na sjednici Skupštine Srbije, na kojoj se razmatra izbor nove vlade, istakao da je nakon fiskalne konsolidacije 2014. godine Srbija ušla u fazu razvoja bez premca u novijoj istoriji.

On je istakao da spoljna politika mora da bude čvrsto utemeljena na jasnim i opšteprihvatljivim principima.

“Mir za nas nema cenu i uvek ćemo davati podršku njegovom dostizanju”, rekao je Vučević i naglasio da će doprinos Srbije očuvanju mira i stabilnosti u regionu biti aktivan i kontinuiran.

Vučević je poručio da punopravno članstvo u EU ostaje strateški prioritet Srbije i da će vlada koju će predvoditi, nastaviti posvećeno da radi na ispunjavanju svih kriterijuma provođenjem reformskih procesa.

On je napomenuo da se ne može ignorisati činjenica da se iz godine u godinu proces pristupanja EU sve više opterećuje novim političkim kriterijumima, koji ranije nisu postavljeni.

“Evropska komisija, ceneći naš napredak u reformskim procesima, već tri godine zaredom preporučuje otvaranje novog klastera pregovaračkih poglavlja sa našom zemljom, ali se takva odluka blokira na sednicama Evropskog saveta jer Srbija ne ispunjava očekivanja pojedinih moćnih država članica”, rekao je Vučević.

On je ocijenio da, kada se pređe sa pravila koja su važila za sve, na očekivanja koja nisu definisana ni Kopenhagenskim kriterijumima, niti uslovnim pregovaračkim okvirom, jasno je da se time ulazi na teren suštinske politike.

“U pitanju je želja nekih da se Srbija ponizi priznavanjem nezavisnosti takozvanog Kosova, kao i da se pridružimo režimu sankcija Ruskoj Federaciji, što bi na kraju vodilo ka istom rezultatu. Odgovor Srbije na sve to mora se bazirati na dugom istorijskom iskustvu našeg naroda koje nas uči tome da nas veliki i moćni ponekad mogu poraziti, ali nas ne mogu poniziti. Poniziti možemo jedino sami sebe, a to nikako nećemo učiniti”, poručio je Vučević.

On je rekao da će spoljna politika vlade koju će predvoditi imati utemeljenje u odbrani nacionalnih interesa Srbije koji podrazumijevaju odbranu teritorijalnog integritet, ali i čuvanje razvojnih potencijala zemlje.

Vučević je posebno istakao značaj strateškog partnerstva Srbije sa Kinom, koja će ove godine biti krunisana ratifikovanjem i stupanjem na snagu Sporazuma o slobodnoj trgovini, čime će srpskim privrednicima biti otvorena vrata velikog kineskog tržišta.

On je poručio da je Kina za Srbiju prijateljska država, partner i pouzdani saveznik u odbrani teritorijalnog integriteta i da se srpska pozicija prema politici jedne Kine neće mijenjati.

Vučević je naglasio da se Srbija ne može i neće odreći prijateljstva sa Rusijom, čiji narod smatra bratskim, dodajući da je isti slučaj i sa Ukrajinom i ukrajinskim narodom.

On je rekao da su SAD svjetska sila i da je u interesu Srbije da sa njima gradi što je moguće bolji odnos.

“Tamo gde postoje fundamentalna neslaganja, kao kada je reč o statusu Kosova i Metohije, mi ćemo neumorno ponavljati naš stav i nikad od njega nećemo odstupati. Radićemo koliko god je potrebno da nas naši američki partneri čuju i što je više moguće razumeju, odnosno uvažavaju naše argumente”, naveo je Vučević.

On je ocijenio da će se nova vlada od prvih dana mandata suočiti sa ozbiljnim i dalekosežnim spoljnopolitičkim izazovima, te da će najveći izazov biti odbrana suvereniteta i teritorijalne cjelovitosti zemlje, odnosno borba za Kosovo i Metohiju.

On je rekao da će vlada Srbije biti prinuđena da adekvatno reaguje ako članstvo Prištine u Savjetu Evrope postane izvjesno.

“Sasvim je jasno da je u ovoj situaciji Srbija žrtva političkog odgovora dela kolektivnog zapada na situaciju u Ukrajini, ali time se i Srbiji kao kandidatu za punopravno članstvo u EU šalju jasne poruke o perspektivama njene evrointegracije, što će vlada Srbije takođe morati da tretira kao novu činjenicu”, rekao je Vučević u svom ekspozeu.

Predsjednik Skupštine Srbije Ana Brnabić rekla je na početku sjednice da će parlament raditi i poslije 18.00 časova.

SRNA

Povezani članci

Veliki srpski sabor zakazan za 8. jun

Veliki srpski sabor zakazan je za 8. jun u Beogradu, poslije dogovora predsjednika Srbije i Republike Srpske Aleksandra Vučića i Milorada Dodika, javlja RTS. Veliki srpski sabor održaće se 8. juna u Beogradu, nakon što u Generalnoj skupštini UN bude održana sjednica o rezoluciji o Srebrenici, koja je zakazana za 23. maj. Prvobitno je veliki […]

Veliki požar u marini u Medulinu, izgorjelo 15 plovila

Oko 15 plovila izgorjelo je u velikom požaru koji je noćas izbio u marini u Medulinu u Istri, izvijestila je istarska policija. Prema dostupnim informacijama, policija je prijavu o tom događaju u medulinskoj marini primila u 3.55 sati, a za sada je izgorjelo petnaestak brodica, nekoliko ih je potonulo, a požar još nije ugašen, prenosi […]