Ravna planina banerRavna planina baner

Tema

Brisel bi da sruši Dodika

19 April 2022
3 min.
Brisel bi da sruši Dodika

Brisel i Vašington razrađuju kompleksnu operaciju uklanjanja sa vlasti srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika, rekao je za “Sputnjik” izvor blizak Evropskoj spoljnopolitičkoj službi.


Prema ovom izvoru, glavni razlog pokretanja takve kampanje protiv Dodika je njegov nezavisan stav u vezi sa situacijom u Ukrajini, odnosno odbijanje Saveza nezavisnih socijaldemokrata i široke srpske višestranačke koalicije da se BiH, makar i djelimično, pridruži zapadnim sankcijama protiv Rusije.

Ovaj izvor navodi da je stav koji je zauzeo Dodik, u suprotnosti sa orjentacijom Zapada da se Moskva potpuno izoluje na cijelom evropskom kontinentu, kao i da se Balkan potčini isključivo zapadnim interesima, koji uključuju elministanje takozvanih spoljnih igrača – Rusije i Kine.

Zbog toga se Dodik koji vodi politiku neusaglašenu sa Zapadom “kažnjava” kako se ostali u jugoistočnoj Evropi ne bi usudili da budu u prijateljskim odnosima sa Rusijom.

Prema raspoloživim informacijama, kao instrument uticaja planirano je pokretanje kampanje “crnog pi-ara” protiv Dodika, uz izmišljene optužbe za korupciju, kako bi se postepeno potkopala njegova reputacija lidera i zaštitnika interesa srpskog naroda u BiH.

Dodatna poluga pritiska trebalo bi da budu takozvana bonska ovlašćenja takozvanog visokog predstavnika u BiH koji, prema poimanju Zapada, daju tom protektoratu neograničene mogućnosti, sve do smjene vrha vlasti u zemlji.

Treći element antisrpskog plana predviđa opciju da snage obavještajnih službi BiH, koje su pod potpunom kontrolom zapadnjaka, uhapse Dodika, koristeći mogućnosti snaga EU u BiH koje se nalaze u zemlji u okviru operacije “Altea” za osiguravanje vojnih aspekata Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Kako ocjenjuje izvor “Sputnjika”, u Briselu su se zaigrali u svojoj težnji da na svaki način eliminišu sa scene političare iz BiH koji pokazuju nezavisnost od direktiva iz EU i SAD.

Takva linija, kako navodi izvor, u potpunosti se uklapa u njihovu upornu politiku centralizacije i unitarizacije višenacionalne BiH na osnovu većine jednog naroda – Bošnjaka.

Sve se to dešava na štetu prava Srba kojima Dejtonski sporazum garantuje ravnopravnost i široka ustavna ovlašćenja.

Prema zamisli Zapada, status Srba, a ujedno i Hrvata, u novoj “demokratskoj” BiH treba da se svede na položaj obespravljenih nacionalnih manjina – takozvanog civilnog stanovništva.

Kako se navodi, evidentna je želja Brisela i Vašingtona da osiguraju etničko čišćenje BiH, da stvore neprihvatljive uslove za dalji život Srba i Hrvata u BiH i da ih primoraju da je napuste, a da zemlju silom da uvuku u NATO.

Prema mišljenju sagovornika “Sputnjika”, Zapad uporno teži formiranju nove geopolitičke stvarnosti u regionu, zone svog isključivog uticaja, ne zazirući od najprljavijih metoda uticaja.

Sputnjik

Povezani članci

Hoće li doći do pojeftinjenja čelika u BiH?

Cijena željeza u Kini, jednom od najvećih proizvođača i izvoznika ovog metala na svijetu, na najnižem je nivou od početka 2020. godine, te konstantno pada zbog slabe potražnje. Da li ovo znači da će doći do pojeftinjenja željeza, koji je osnovni materijal u građevinarstvu i u Bosni i Hercegovini, pitali smo stručnjake. Inače, na kineskom […]

Džatras: Šmit se ruga demokratiji i nastavlja napade na legitimna prava Srba

 Kristijan Šmit je potonuo na novi nivo licemjerja uzimajući sebi za pravo da umjesto naroda u BiH odlučuje za koga će moći da glasaju i da to naziva “demokratijom” i “izbornim integritetom”, čime se ruga tim pojmovima i nastavlja napad na zakonita prava Srba i narodni integritet Republike Srpske, izjavio Srni je ugledni američki analitičar […]