Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Milan Gengo prvi doplivao do Časnog krsta na Kaljini

19 Januar 2022
2 min.
Milan Gengo prvi doplivao do Časnog krsta na Kaljini

Milan Gengo sa Pala prvi je doplivao do Časnog krsta u rijeci Kaljina kod Sokoca, ali su organizatori naglasili da ovo bogojavljensko plivanje nema takmičarski karakter i pobjednika, te da su svih 25 učesnika pobjednici.


Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je novinarima na izletištu Buk na Kaljini, gdje je održano plivanje za Časni krst, da su svi učesnici pobjednici i da je ovaj čin organizovan da se nastavi tradicija osveštanja vode i na ovaj način pokaže vjera u Hrista.

“Tu smo da iskažemo ljubav i poštovanje jedni prema drugima, da praštamo, živimo u slozi, da radimo bratski i da se borimo za svoju Republiku i vjeru”, izjavio je Bjelica.

Jedan od organizatora bogojavljenskog plivanja na rijeci Kaljina Miroslav Nešković izrazio je zadovoljstvo što je ove godine omasovljeno plivanje za Časni krst učešćem 25 plivača sa Pala, Han Pijeska i Sokoca, te što se među njima našla i jedna mlada žena.

“Svi smo dotakli Časni krst, naš pravoslavni simbol vjere i nadam se da će ova ideja koju je prošle godine pokrenulo nas pet, prerasti u tradiciju”, naglasio je Nešković.

Milan Gengo sa Pala, koji već treći put učestvuje na bogojavljenskom plivanju, pozvao je mlade da se pridruže grupi koja, zahvaljujući snažnoj volji, vjeri i pripremama uskače u hladnu vodu da dotakne Časni krst.

Olivera Topalović je rekla novinarima da je prije 10 godina učestvovala u bogojavljenskom plivanju u Malom Zvorniku, a potom i u Višegradu, te da joj je jedini motiv, kao i ostalim učesnicima, vjera koju nose u sebi i želja da na ovaj način zahvale Bogu za sve što im u životu daje.

Bogojavljensko plivanje na rijeci Kaljina ove godine je organizovano drugi put, a prošle godine su učestvovala samoinicijativno četiri mladića sa Sokoca.

Osveštanje vode na rijeci Kaljina kod Sokoca obavili su iguman Georgije, nastojatelj manastira Svete Trojice u Ozerkovićima i jeromonah Vladimir nastojatelj manastira Presvete Bogorodice u Knežini.

SRNA

Povezani članci

Karadžić Jovičević: Radovan u britanskom zatvoru u užasnim bolovima, bez ljekarske pomoći

Prvi predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji se nalazi u britanskom zatvoru, trpi užasne bolove jer mu nisu dali neophodne lijekove niti ima ljekarsku pomoć, izjavila je Srni njegova kćerka Sonja Karadžić-Jovičević i istakla da to smatra pokušajem ubistva. “Danima mi Radovan govori da ima bolove u stomaku i karlici koji se povećavaju. Lijekove koje […]

Učenici obilježili Svjetski dan zdravlja i prikupljali sredstva za liječenje sugrađanske Vere Grgić

Učenici Srednje medicinske škole Srednjoškolskog centra “Istočna Ilidža” organizovali su danas mjerenje krvnog pritiska, nivoa šećera u krvi i praktičnu demonstraciju kardiopulmonalne reanimacije u Istočnom Novom Sarajevu. Aktivnosti su sprovedene u susret Svjetskom danu zdravlja, koji se obilježava 7. aprila, a postavljena je i humanitarna kutija za donaciju novčanih sredstava za Veru Grgić koja je […]