Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Udruženje “Četiri plus” pripremilo inicijativu: Svim majkama dati dodatak

19 Septembar 2023
3 min.
Udruženje “Četiri plus” pripremilo inicijativu: Svim majkama dati dodatak

 Zagovornici inicijative da u Srpskoj bude donesen zakon na osnovu kojeg bi sve majke koje imaju djecu primale mjesečni dodatak nisu odustali od te ideje, a na adresu Vlade, Narodne skupštine Republike Srpske i poslaničkih klubova u četvrtak će proslijediti svoju verziju tog akta, ali i inicijativu za donošenje pomenutog zakonskog rješenja.

Naime, o zakonu o pravima majke i djeteta, poznatiji kao Zakon o majci pričalo se lani, nakon čega je sve stalo na neki način zbog održavanja opštih izbora, a zatim i formiranja Vlade Republike Srpske, dok je kočnica bila i to što je nadležno Ministarstvo porodice, omladine i sporta Republike Srpske bilo mjesecima bez ministra.

Članovi Republičkog udruženja porodica sa četvoro i više djece “Četiri plus” koji su zagovornici da Srpska dobije zakon o majci, u ovom mjesecu ponovo su oživjeli tu priču na panel diskusijama u pojedinim lokalnim zajednicama. Ove sedmice otići će će korak dalje, jer će na adresu nadležnih institucija uputiti svoju verziju tog zakona, ali i inicijativu da on bude uvršen u program njihovog rada u idućoj godini.

– Tražićemo da Vlada i republički Parlament uvrste u program rada zakon o pravima majke i djeteta za iduću godinu, odnosno da to zakonsko rješenje bude razmatrano u redovnoj proceduri – rekao je predsjednik Republičkog udruženja Miladin Gotovac.

Naglasio je da je nacrt kako oni vide zakon o pravima majke i djeteta u završnoj formi, ali da je pretrpio određene izmjene u odnosu na prvu verziju toga akta koji su ranije skrojili.

– Ponudićemo razne varijante za sprovođenje zakona. Dobili smo podatke od svih nadležnih institucija i danas ćemo kompletirati svoju konačnu verziju tog zakonskog rješenja. Ono od čega ne odustajemo i što i dalje tražimo jeste da nezaposlene majke imaju mjesečni dodatak od 20 odsto prosječne plate za svako rođeno dijete do navršenih 18 godina života, a one koje rade deset odsto za svako rođeno dijete – poručio je Gotovac.

Benefiti i izdvajanja za majke, tvrdi Gotovac, trebalo bi da budu mnogo manji nego što su to ranije podaci pokazivali, jer je veliki dio populacije zajedno sa svojom djecom napustio Srpsku i otišao u inostranstvo.

– Zakon o majci obuhvatio bi sve porodice u Srpskoj. Taj zakon motivisao bi mlade na sklapanje braka, ali i majke da rađaju kako prvo, tako četvrto i svako naredno dijete – naveo je Gotovac i podsjetio da je priča o ovom aktu pokrenuta krajem 2020. godine.

Prijedloge Udruženja “Četiri plus” ranije su podržali i predstavnici političkih partija u Republici Srpskoj koji su poručili da je zakon o majci potreban Republici. Naveli su da je cilj tog akta sačuvati i spasti majku te zaštititi i ojačati porodicu kao osnovnu ćeliju društva.

Efekti

U Udruženju “Četiri plus” navode da je demografska slika Srpske poražavajuća, jer je prirodni priraštaj svih lokalnih i gradskih sredina negativan.

– Najbolji primjer nepovoljne demografske slike ispoljava se kroz broj upisanih prvačića u Republici. Trend manjeg broja upisanih prvačića naročito je primjetan u manjim lokalnim jedinicama kao što je opština Višegrad, u kojoj je u ovoj školskoj godini upisano svega 68 prvačića ili 20 manje u odnosu na prethodnu godinu. Naš zakon o majci nije idealan, ali smatramo da će u kratkom vremenu dati efekte na smanjenje odliva stanovništva, bolji standard i život građana i prepoznati porodicu kao osnovnu ćeliju svakog društva – naveo je Gotovac.

Povezani članci

Dodik danas sa Orbanom u Budimpešti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sastaće se danas u Budimpešti sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom. Sastanak i radni ručak Dodika i Orbana održaće se u 12.00 časova u Karmelićanskom manastiru u Budimu. Predsjednik Srpske ocijenio je da je Orban racionalan važan i realan političar u EU i sinonim onoga što EU treba da bude. “Na […]

U Srpskoj rođeno 20 beba

U porodilištima Republike Srpske u protekla 24 časa rođeno je 20 beba. U Bijeljini je rođeno sedam beba, a u Banjaluci pet. U Doboju su rođene četiri bebe dok su u Istočnom Sarajevu rođene dvije. Po jedna beba rođena je u Gradišci i Zvorniku.