Ravna planina banerRavna planina baner

Republika Srpska

Obilježeno 26 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske

18 Septembar 2021
1 min.
Obilježeno 26 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske

U Novom Gradu obilježeno je 26 godina od odbrane zapadnih granica Republike Srpske od hrvatske agresije.

Odbrana zapadno-krajiških opština Novog Grada, Kostajnice i Kozarske Dubice imala je veliku ulogu u i odbrani, ali i opstanku Republike Srpske.

U napadu elitnih jedinica poginulo je više od 60 civila i isto toliko pripadnika Vojeske Republike Srpske i MUP-a.

U znak sjećanja služen je parastos i položeni Vijenci.

“Kakva je to operacija bila i šta je imala za cilj govore i podaci da je poginuo 61 pripadnik Vojske Republike Srpske i MUP-a Srpske i 66 civila. Poginulo je više civila. Oni su ubijali što su vidjeli”, naglasio je Milunović.

Komandant Prve lake pješadijske prnjavorske brigade Vlado Živković kaže da je dodatni podstrek srpskim borcima da odbrane ovaj kraj dala i činjenica da srpsko stanovništvo nije htjelo da napusti svoja ognjišta uprkos hrvatskom granatiranju.

“Bila je to situacija da se vode teške borbe, padaju hiljade granata, a niko od stanovništva ne pomišlja da napušta svoja ognjišta. Nama borcima je jedino ostalo da branimo ove prostore”, naveo je Živković.

Povezani članci

Dodik: Poziv našim prijateljima da ne upadnu u zamku spekulativnog procesa

Predsjednik Republike Srpske Milord Dodik izjavio je da je priprema rezolucije o Srebrenici u UN spekulativni proces sponzorisan od NJemačke i zapadnih zemalja, te pozvao sve prijatelje srpskog naroda da ne upadnu u zamku toga. Dodik je rekao da cjelokupna priprema rezolucije već negativno utiče na stanje u BiH i da sigurno nije usmjerena ka […]

Dodik prenio Angelini Ajhorst i Lajčaku stavove Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik saopštio je da je izvršnom direktoru za Evropu u Evropskoj službi za spoljne poslove Angelini Ajhorst i specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine i druga pitanja zapadnog Balkana Miroslavu Lajčaku prenio jasne stavove Republike Srpske o dešavanjima u BiH. Dodik naveo je da je u odvojenim susretima u […]