Ravna planina banerRavna planina baner

Istočno Sarajevo

Predstava o značaju gusala u srpskoj istoriji prema opisima stranih autora

30 Juli 2021
2 min.
Predstava o značaju gusala u srpskoj istoriji prema opisima stranih autora

Udruženje guslara i epskih pjesnika Republike Srpske organizovalo je večeras u Kulturnom centru Istočno Novo Sarajevo predstavu “Ilirska pisma” o značaju gusala u srpskoj istoriji i narodnoj književnosti prema izvještajima i opisima stranih autora.


“Ova predstava istorijsko-dokumentarnog, dramsko-recitatorskog i muzičko-folklornog karaktera održana je po blagoslovu NJegovog visokopreosveštenstva mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, na praznik Ognjena Marija“, rekao je novinarima predsjednik Udruženja guslara i epskih pjesnika Zoran Rebrinović.

On je istakao da je cilj ovog jedinstvenog kulturnog događaja očuvanje i oplemenjivanje kulture sjećanja na strane autore koji su pisali o teškoj istoriji srpskog naroda i njegovoj borbi za slobodu, čast i dostojanstvo kroz vijekove.

Prema njegovim riječima, jedan od najvrednijih stranih pripovjedača bio je Artur Evans, koji je sa svojim savremenicima bio šokiran siromaštvom i teškim položajem Srba u tadašnjem srcu Evrope, što je bila posljedica viševjekovne osmišljene strategije turskih vlasti na ovim prostorima.

U programu su učestvovali narator Miljan Maksimović, članovi dramsko-muzičke i muzičko-folklorne sekcije KUD-a “Bratstvo” iz Vojkovića i solista Anja Radonja.

Scenarista predstave je etnolog i antropolog Branko Pjević.

Predstava je održana uz poštivanje svih propisanih epidemioloških mjera.

Posjetioci su bili u prilici da daju dobovoljne priloge u humanitarne svrhe, za pomoć teže oboljelim licima, a prikupljenim sredstvima raspolagaće Gradska organizacija Crvenog krsta.

Predstavi je prisustvovao i Boško Tomić, izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH Milorad Dodika.

SRNA

Povezani članci

Ćosić: Kroz tri projekta obezbijeđeno 910.000 KM, pristupni pregovori nova prilika

Gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić rekao je da je grad kroz tri pojekta obezbijedio 910.000 KM za Gradsku razvojnu agenciju, te istakao da je otvaranje pristupnih pregovora sa EU prilika za nova sredstva i prijekte. Ćosić je pojasnio da je u okviru Programa transnacionalne saradnje EU “Intereg Danube 2021-2027” odobren projekat “Kulinarska staza nacionalne i […]

Na području Istočnog Sarajeva uhapšeno jedno lice

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ danas su u nastavku rada u predmetu “Istok SVOT” uhapsili jedno lice na području Istočnog Sarajeva. Uhapšeno lice je nakon kriminalističke obrade u prostorijama Sipe predato Tužilaštvu BiH uz izvještaj o počinjenom krivičnom djelu. Aktivnosti u predmetu “Istok SVOT” započete su ranije protiv lica koja su osumnjičena da […]